Mladi iz regije udruženi mogu sve: Uspješno okončan Regional Youth Peace Lab 2021

Proglašeni su pobjednici regionalnog takmičenja Regional Youth Peace Lab 2021, održanog u utorak navečer u online formatu uz učešće 120 takmičara iz zapadnog Balkana.
Pred takmičarskim timovima su se našla tri segmenta – obrazovanje, mobilnost mladih i mir i naslijeđe prošlosti, a cilj je bio kreirati konkretne prijedloge javnih politika za izazove s kojima se svi građani regiona suočavaju i pokazati na koji način se problemi iz ovih oblasti mogu prevazići. Nakon 12 dana rada sa 20 mentora dobili smo inovativna rješenja kojima učesnici žele direktno utjecati na svoju budućnost. U toku dvodnevnog glasanja za najbolje prijedloge pristiglo je više od 5.600 glasova. Cjelokupno takmičenje se odvijalo dizajniranoj virtuelnoj platformi.

“UNFPA u Bosni i Hercegovini cijeni priliku u okviru zajedničkog projekta UN-RYCO da stvori prostor koji nadograđuje i usmjerava neiskorišteni potencijal mladih osoba u regionu. S obzirom na ograničavajuće okolnosti pandemije COVID-19, naša misija je bila stvoriti virtualno mjesto u kojem mlade osobe na zapadnom Balkanu mogu dobiti mentorstvo, podršku i sve što im je potrebno za izradu najboljih mogućih prijedloga politika, pokazujući da su mlade osobe uvijek dio rješenja – ako im se pruži šansa”, rekao je John Kennedy Mosoti, UNFPA predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, direktor za Republiku Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo (UNSCR 1244).
Najuspješniji u oblasti “Obrazovanje – kvalitet i reforma obrazovanja u regiji kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. vijeka” bili su Arta Lulgjuraj, Azra Hodžić i Suhejra Azemi. Najviše bodova u oblasti “Mobilnost mladih – mobilnost mladih u regionu u pogledu studiranja, putovanja, rada i učenja” stiglo je za tim koji čine Mersid Kajić, Nikola Ninković i Sabina Poplata, a najbolja rješenja za oblast “Mir i naslijeđe prošlosti – teret naslijeđenih trauma postkonfliktnih generacija” predstavili su Alida Bojadžić, Antigona Imeri, Anisa Fejzo, Dajana Saliu, Haris Tutić i Loresa Statovci.
Rune Brandrup, stručnjak programa za mlade Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), poručio je na ceremoniji proglašenja pobjednika da su mladi pokazali strast, kreativnost i inovativnost koja je potrebna za drugačiju dinamiku regiona Zapadnog Balkana i suočavanje sa prošlošću dok se u isto vrijeme suočava i sa izazovima 21. stoljeća.
“Mladi ljudi u ovom regionu mogu postići sve ako rade zajedno i udruže snage na temama koje su im važne, a to je ovo takmičenje još jednom dokazalo”, poručila je Vladica Jovanović, voditeljica projekta Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO).

Timovi su bili sastavljeni od mladih osoba iz regiona zapadnog Balkana, a kroz rad sa stručnjacima iz različitih oblasti politike, univerzitetskim profesorima, nekadašnjim ministrima, zaposlenima u industriji i mladim ekspertima učili su, sarađivali i zajedno osmislili 18 rješenja za tri ponuđena izazova. Svoja rješenja imali su priliku da predstave javnosti kroz trominutna video izlaganja.
Najuspješniji učesnici izborili su se za vrijedne nagrade i certifikat o učešću, te Amazon Kindle uređaje i poklon vaučere iz nagradnog fonda od 5000 USD, a njihovi prijedlozi javnih politika bit će objavljeni u Knjizi omladinskih politika (Youth Policy Book) WB6 i Vodiču za razvoj inovativnih javnih politika.
Regional Youth Peace Lab (RYPL) 2021. organizovali su Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji s Fondacijom Mozaik.
Ceremoniju proglašenja pobjednika možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=NMZ9NXVOoiI
(mreža-mira)