Mladi kroz film njeguju pomirenje

BANJALUKA – Tri kreativne radionice u kojima će učestvovati 24 mlade osobe iz Banjaluke, Mostara i Bugojna, rezultiraće snimanjem kratkog filma “Mit za budućnost”, sa snažnom porukom o osjećanju zajedništva u BiH, ali i o duhu pomirenja mladih učesnika i gledalaca.
Overview of Types of Agreements related to Film Production
Kazala je ovo za “Nezavisne” Jelena Marković, koordinator projekta “Mit za budućnost” Udruženja “Dis – pozorište mladih Banjaluka”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku za male projekte mladih USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”.
Naime, projekat “Mit za budućnost” ideja je Udruženja “Dis – pozorište mladih Banjaluka”, a sprovešće se kroz tri radionice u tri bh. grada – Banjaluka, Mostar i Bugojno.
U radionicama će učestvovati ukupno 24 osobe, po osam mladih kreativaca, bliskih pozorištima, članova ansambala pozorišnih grupa, te video-kreativci iz ova tri grada. Aktivnosti radionica sprovodiće se u “Dis – pozorištu mladih Banjaluka”, Dječjem pozorištu Bugojno te Pozorištu mladih Mostar.
“Prema anketi koju smo sproveli, čak 72 odsto mladih želi da napusti BiH i trajno se iseli. Njih 57 odsto nije napustilo teritoriju svog entiteta, 32 odsto mladih nema kontakta sa mladima druge nacionalnosti, a 19 odsto ih ne želi kontakt sa mladima iz drugog entiteta”, kazali su u ovom pozorištu.
Naveli su da je statistika poražavajuća, zbog čega su smislili projekta koji će se koristiti obrascima lokalnih mitova i legendi, koristeći se pozorišnom edukacijom, te na taj način dekonstruisati te mitove i stvoriti neku vrstu platforme za budućnost.
“Na radionicama mladi će razgovarati o svojim lokalnim mitovima, o tome šta im je zajedničko, a šta nije. Na osnovu tih iskustava doći će na četvrtu radionicu u Banjaluku na nekoliko dana, gdje će snimati kratki film, u trajanju od pet do 15 minuta, na temu mitova”, kazala je Markovićeva.
Istakla je da je bitno da ovakvi konkursi postoje u BiH te da je rijetkost da mladi ljudi mogu slobodno da izraze svoje ideje, mišljenja i ideale te zajedno promišljaju u kakvoj budućnosti žele da žive.
“Uz ovakve projekte mladi mogu da upoznaju druge kulture. Jedan broj mladih, nažalost, uopšte ne prelazi granice svoje lokalne zajednice, zbog čega je ovo dobra prilika da upoznaju svoje vršnjake i razmijene iskustva”, navela je Markovićeva.
Prema njenim riječima, najvažnije je što ovakvi projekti dozvoljavaju mladima da slobodno iskažu svoje mišljenje.
Dodala je da ovakve aktivnosti vode ka sagledavanju prošlosti, a vođeni kroz pozorišni proces doprinose zajedničkoj platformi za budućnost.
Film “Mit za budućnost” će biti prikazan u Domu omladine u Banjaluci, a istovremeno će biti premijerno prikazan i na društvenim mrežama i portalima UNVO video-kanal i portalu Portalkultura.net.
“Zajednička aktivnost pravljenja završnog filma daje motivaciju i osjećaj pomirenja. Sagledavanje zajedničke prošlosti ostavlja prostor za mirnu budućnost”, zaključila je Markovićeva.
Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.