Mladi ljudi iz 8. bh lokalnih zajednica odlučili izaći na ulice i dignuti glas za slobodu medija!

„Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava“ naziv je ovogodišnje UNESCO-ve globalne kampanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija kojoj su se priključili volonteri i volonterke Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa 100-tinjak mladih ljudi, koji dolaze iz 8 bh. lokalnih zajednica: Bihać, Bosanski Petrovac, Zenica, Velika Kladuša, Sarajevo, Brčko, Gradačac i Tuzla, kroz ulične aktivnosti: ;Sloboda za sve", ;Živi mural" i ;Vijesti bez riječi, skrenuli smo pažnju na važnost slobodnog izražavanja medija kao i njihove sigurnosti. – ističu ispred ONAuBiH-a.

Ovaj datum se obilježava u svijetu od 3. maja 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja novinare/ke, medijske aktiviste/kinje te medijske profesionalce, koji potom procjenjuju
stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Prema Svjetskom indeksu slobode medija iz 2023. od strane Reportera bez granica, koji procjenjuje okruženje za novinarstvo u 180 zemalja, Bosna i Hercegovina je zauzela 64. mjesto. U odnosu na prošlu godinu, BiH se popela za tri mjesta i time se našla iza susjednih zemalja Crne Gore i Hrvatske. Iako se rangirala u kategoriju država gdje je situacija ;dobra, posljednje aktivnosti vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, a koje se tiču kriminaliziranje klevete, predstavljaju direktan udar na slobodu govora i ograničavanje slobode medija.

Ovogodišnja kampanja predstavlja ujedno i 30. obljetnicu obilježavanja 3. maja u. Mediji u Bosni i Hercegovini djeluju u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Novinari i novinarke se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje.

Upravo kroz naše poruke: ;Sloboda govora za sve, cenzura za nikoga t;Novinarstvo nije zločin” te ;Sloboda govora je temelj demokratije – pokažimo da je cijenimo;, još jednom smo pokazali na djelu našu 15-godišnju borbu za slobodno društvo društvo u kojem se kritički promišlja i djeluje! – zaključuju iz ONAuBiH-a.

Ova aktivnost se realizuje u sklopu Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projekta, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja

 

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi