ALPI B&H i CG: Mladi su potencijal država Zapadnog Balkana

Na tu populaciju posmatrati kao na šansu


U vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, kada svako na svoj način pokušava pobijediti nevidljivog neprijatelja, mi, grupa mladih iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore želimo da pošaljemo poruku optimizma, svjesni odgovornosti koju imamo prema svim prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.
Zadovoljni smo saradnjom koju ostvaruju naše dvije susjedne države, naročito u doba velike zdravstvene krize koja je zadesila i uzdrmala cijeli svijet.
Pokazalo se da naše zemlje mogu računati jedna na drugu, uz solidarnost, razumijevanje i uzajamnu podršku u najizazovnijim
trenucima, odnosno da su dobri međususjedski odnosi i regionalna saradnja bitan faktor za savladavanje svih izazova.
Tim povodom, odlučili smo se na zajedničku aktivnost kojom želimo pokazati mlade kao nositelje pozitivnih promjena.
Države regiona Zapadnog Balkana mogu računati na mlade, što je pokazalo i djelovanje u aktuelnoj situaciji, jer su oni takođe tihi heroji.
Njih ima među volonterima, medicinskim radnicima, novinarima, prosvjetnim, trgovinskim radnicima, kao i na svim drugim pozicijama koje nose veliki teret suočavanja sa pandemijom.
Mladi, energični, talentovani i ambiciozni ljudi, koji ovih dana preuzimaju odgovornost i aktivnosti u cilju sprječavanja i ublažavanja posljedica izazvanih novim korona virusom, su potencijal regije Zapadnog Balkana.
Ključni izazov mladih u regionu jeste visoka stopa nezaposlenosti.
Ono što treba da bude težnja zemalja za populaciju mladih je stvaranje ambijenta u kojem će taj trend opadati, da bi što veći broj mladih moglo svoju budućnost da veže za zemlju u kojoj su rođeni.
Otvaranjem novih radnih mjesta, koja bi mladima pružila mogućnost za zaposlenje, stvorili bi se uslovi za njihovo ranije osamostaljivanje, što bi utjecalo na poboljšanje njihovog privatnog, ali i društvenog života, poput zasnivanja porodice, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena i približavanja životnom standardu njihovih vršnjaka iz razvijenih zemalja Evrope.
Stoga očekujemo da kroz konkretno djelovanje naše zemlje ovu populaciju prepoznaju kao bitan faktor daljnjeg razvoja i u skladu s tim preduzmu sve neophodne korake da iz ovog izazova izađu ohrabreni da nastave da daju doprinos stvaranju perspektivnije budućnosti u zemljama našeg regiona.
Do jučer su mladi odlazili u svijet u potrazi za boljim i perspektivnijim životom. Danas, u vrijeme pandemije, upravo su mladi ti koji se vraćaju svojim kućama i pomažu svojoj državi da pobjedi koronavirus.
Veliki je broj mladih ljudi koji rade poslove na određeno vrijeme, honorane poslove, nerijetko se i nalaze u sferi sive ekonomije, a nemali broj njih mora uskladiti fakultetske i poslovne obaveze kako bi mogli finansirati svoje studije.
Ta populacija u velikoj mjeri već sada snosi, ali će i snositi posljedice ove situacije.
Takođe, mladi koji u velikom broju pokrivaju sezonske poslove u turizmu, ove godine se ne mogu sa sigurnošću osloniti na taj izvor prihoda, što predstavlja rizik da će se i oni svrstati u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva.
Kroz volonterizam ali i profesionalni angažman, mladi su se ponovo pokazali kao najvažniji društveni akteri, a ovaj put u borbi sa virusom.
Zato zemlje regiona ne smiju dozvoliti da kada prođe pandemija problemi mladih ostanu u formi otvorenih pitanja.
Potrebno je da država mnogo više misli na mlade, kao što mladi misle na državu!
Radom na svim mjerama koje se planiraju u svrhu prevazilaženja posljedica izazvanih pojavom i širenjem koronavirusa, potrebno je predvidjeti i kreirati mjere koje će mladima omogućiti ekonomsko osnaživanje i pružiti im potporu da ostanu u svojoj zemlji i nastavljaju dopronositi njenom razvoju i prosperitetu.
Mi mladi iz dvije države, 40 općina i gradova, te 18 različitih političkih stranaka dio smo Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) koji organizuje Međunarodni republikanski insitut (IRI) i bit ćemo jedni od nositelja promjena, kako u svojim državama, tako i u regiji.