Proteklog vikenda u Sarajevu je održan prvi trening za upravljačke strukture krovnih organizacija za mlade u Bosni i Hercegovini. Osmišljen sa ciljem da približi rad ovih struktura, osnaži postojeće veze i postavi pravce djelovanja u narednom periodu, trening je nastavak saradnje uspostavljene u prošloj godini na realizaciji projekta Fakat je vakat za mlade.
Mladi su rješenje, a nikako problem!
Vođeni kroz program postavljen od strane profesorice Ranke Katalinki, učesnici su imali priliku da prepoznaju vlastite kapacitete i kapacitete organizacija koje predstavljaju, da mapiraju probleme sa kojima se mladi suočavaju te da razgovaraju o zajedničkim interesima, vrijednostima ali i izazovima koji ih okupljaju.
“Trening ovakvog tipa je nešto što se po prvi put organizuje na nivou upravljačkih tijela krovnih organizacija i pokazao se jako uspješnim. Vjerujem da i drugi učesnici dijele moje mišljenje, da nam je trening pokazao koliko zajedničkih elemenata imamo – zajedničke ciljeve, vrijednosti, a nerijetko i zajedničke probleme. Ovaj trening pokazuje da je ideja koja nas je okupila, a to je poboljšanje uslova za život mladih u Bosni i Hercegovini nešto za što se vrijedi boriti, i da u ovom trenutku saradnja krovnih organizacija pokazuje da su mladi ključ riješenja, a nikako problem u našoj državi.” – ističe Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine.

Svoje impresije o treningu sa nama je podijelila i Dragana Spasić, predsjednica Upravnog odbora Omladinskog savjeta Republike Srpske, koja kaže da “trening koji smo prošli značajan je zbog dva razloga. Prvi razlog je forma, tri krovna tijela okupljena oko agende rada, a drugi je suština, unapređenje komunikacije mladih ljudi koji u konačnici zagovaraju potrebe i interese koji se ne razlikuju mnogo u odnosu na teritoriju u kojoj djeluju svako od krovnih tijela.”
Saradnja krovnih organizacija za mlade, koja je u prošloj godini dodatno ojačana potpisivanjem Sporazuma o saradnji, u ovoj godini donosi niz aktivnosti, od info sesija o pravima mladih, preko programa jačanja kapaciteta omladinskih organizacija do nastavka zajedničkih zagovaračkih aktivnosti upućenih ka Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prvi trening za predstavnike upravljačkih struktura krovnih organizacija za mlade dio je projekta Fakat je vakat za mlade 2.0 koji se implementira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
(vijecemladih.ba)