MOBA 2020: 50 mladih spremni za aktivizam i preduzetništvo u 16 zajednica širom BiH

U subotu 27.6.2020. godine završen je trodnevni online i offline trening Mreže Omladinskih banaka „MOBA 2020“. Pedeset mladih iz 16 gradova širom BiH se upoznalo sa programom Omladinske banke i funkcionisanjem zajednice za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro.
Dok je 20 mladih iz 10 Omladinskih banaka imalo online trening, 30 njih iz 6 zajednica koje su se tek pridružile programu Omladinske banke su imale offline trening u Hotelu Hollywood. Trening je završen svečanom dodjelom čekova za najbolje ideje mladih.

Fondacija Mozaik i šest novih općina, opština i gradova u BiH omogućavaju mladima da realizuju društveno korisne i preduzetničke ideje u svojim zajednicama. Opština Brod, Grad Gračanica, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Opština Kneževo, Opština Stanari i Opština Sokolac su se pridružile porodici Omladinskih banaka koju sada čini 49 zajednica širom BiH.
Treningu u Sarajevu, koji je održan uz poštivanje svih preventivnih mjera zaštite od širenja COVID-19, prisustvovalo je i sedam predstavnica i predstavnika lokalnih vlasti, koji su razmijenili iskustva i razgovarali o tome kako mogu podržati mlade u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik: „Zaista sam zadovoljan treningom i zahvalan Fondaciji Mozaik na uspješnoj edukaciji. Puno toga sam naučio, posebno o startapovima i mikrobiznisima“ rekaoje Elvir Sinanović predstavnik Grada Živinice.
Trening za nove članice i članove Odbora Omladinskih banaka održale su mlade trenerice i treneri koji su već nekoliko godina aktivni u programu Omladinske banke te uposlenici Fondacije Mozaik. Kako bi mladi što uspješnije približili pozive Omladinske banke svojim vršnjakinjama i vršnjacima, prošli su intenzivnu obuku kroz koju su i sami pisali projekte, mentorisali projekte jedni drugima te kandidovali za glasove zajednice na www.lonac.pro.
Preko 34000 registrovanih članica i članova lonac.pro zajednice je imalo priliku da podrži šest ideja mladih iz 6 novoformiranih Omladinskih banaka. Zahvaljujući glasovima zajednice, sve ideje će biti realizovane, a više informacija o svakoj možete vidjeti ovdje. Ukupna vrijednost svih podržanih projekata je 10988 KM.
O svom iskustvu na treningu Anđela Budić, članica Odbora Omladinske banke Kneževo rekla je: „Pridružili smo se porodici Omladinskih banka u BiH u maju ove godine. Protekla tri dana smo bili na edukacijama sa trenerima iz Omladinskih banaka. Kroz zanimljive praktične radionice mladi kreativni ljudi prenosili su nam svoja znanja, iskustva i dali smjernice za naš dalji rad u uspješnom uspostavljanju, promovisanju Omladinske banke Kneževo, a sve s ciljem da pomognemo mladima da realizuju svoje ideje i tako kreiraju bolje Kneževo za sebe“.
Nakon završenog trodnevnog treninga, mladi su se vratili u svoje zajednice u kojima će već od 29.6. do 16.7. biti raspisan poziv za projekte i mikrobiznise mladih. Samo od početka 2020. godine, Omladinske banke su podržale 480 projekata mladih u vrijednosti od 1.035.824 KM, kao i 62 mikrobiznisa u ukupnom iznosu od 118.788 KM.
(mreža-mira)