Mostar: Nema više papirnatih indeksa, studenti će dobiti sveučilišne iskaznice

Na inicijativu Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru ukida se indeks u fizičkom obliku te se od iduće akademske godine planira uvođenje sveučilišne iskaznice uz koju će biti omogućeno i korištenje e-indeksa.

Na taj način prestat će potreba za korištenjem indeksa u fizičkom obliku te će studenti prilikom upisa dobiti službenu identifikacijsku iskaznicu Sveučilišta u Mostaru kojom će pristupati knjižnicama, zgradama, učionicama i drugim uslugama u zajednici Sveučilišta u Mostaru.
 – Studentski zbor kontinuirano radi kako bi studentima što više olakšao razdoblje studiranja i smanjio troškove koliko god je to moguće. Tako smo i ove godine inicirali uvođenje e-indeksa, čime će se prvenstveno smanjiti troškovi jer će studentske iskaznice biti besplatne, a studentima će istodobno biti olakšan pristup studentskim referadama jer će sve biti brže i jednostavnije. Uz to, nastojat ćemo studentima omogućiti što više pogodnosti ovom iskaznicom, kao što su, na primjer, popusti za kina, trgovine, predstave i slično, po uzoru na ostale studentske gradove. Korak po korak, Studentski zbor uspijeva studentima olakšati, ali i poboljšati vrijeme studiranja, kazala je za Večernji list Marija Barun, predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru.
Iskaznice će omogućavati pristup brojnim aktivnostima i lokacijama u kampusu. Kartice će imati NFC čip kojim se može kontrolirati ulaz u sveučilišne zgrade, urede i na parkirališta. Uz to, omogućavaju nastavnicima i identifikaciju učenika, kao i provjeru statusa studenta putem QR koda. Sa zajednicom većom od 11.000 studenata i 1.000 nastavnika i osoblja, kartica će služiti kao sredstvo za identifikaciju članova zajednice Sveučilišta u Mostaru.
 – Kako živimo u doba interneta, sve više sveučilišta uvodi e-indeks, odnosno elektronički indeks kao jedini koji studenti mogu posjedovati i drago mi je što će Sveučilište u Mostaru postati jedno od njih. Što se tiče sveučilišne iskaznice, nadam se kako će se moći koristiti za prehranu u Studentskom centru, kao i za posudbu knjiga u nekoj od fakultetskih knjižnica, lakšu evidenciju nazočnosti studenata na nastavi, ali i druge mogućnosti, poput popusta pri odlasku u kina, kazališta i slično, rekao je Luka Boras, student odnosa s javnošću.
Izdavanje sveučilišnih studentskih iskaznica obavljat će studentske referade korištenjem Informacijskog sistema Sveučilišta u kojemu će se evidentirati promjena statusa iskaznice i studenta. Sveučilišna iskaznica u sebi će sadržavati već spomenuti NFC čip i QR kod te bi se korištenjem ovih tehnologija omogućio brži i jednostavniji rad studentskih referada, kraća čekanja u redovima, dok će se sveučilišna iskaznica koristiti i na drugim lokacijama koje imaju sporazume sa Sveučilištem.

Sveučilišna iskaznica bit će dostupna i u digitalnom obliku, a sav njezin sadržaj razvijen je na Sveučilištu u Mostaru te je korišten eduID sustav. Na taj način osigurano je pouzdano i učinkovito korištenje usluga elektroničkim putem.
Svu programsku potporu, osiguravanje rada i brigu o redovitom funkcioniranju sustava radit će Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT, a vrijedi istaknuti kako će Sveučilište u Mostaru biti prvo sveučilište u regiji koje će uvesti ovakav oblik identifikacije studenata.
 – Projekt e-indeks i digitalna sveučilišna iskaznica još je jedan korak u procesu digitalizacije Sveučilišta u Mostaru. Korištenjem modernih tehnologija želimo riješiti probleme s kojima se susreću studenti i studentske referade. Prelaskom na digitalni oblik po uzoru na vodeće svjetske visokoobrazovne institucije pokazujemo kako Sveučilište u Mostaru prati svjetski trend digitalizacije obrazovanja i u tom području ne zaostaje, a u odnosu na regiju prednjači u tome polju, dodao je Robert Rozić, voditelj projekta uvođenja e-indeksa.
Sveučilište u Mostaru gradi e-Sveučilište, razdoblje koje počinje upravo uvođenjem sveučilišne iskaznice, čime će se omogućiti brži i jednostavniji rad, kao i smanjiti troškovi prvenstveno studentima s obzirom na to da će iskaznice biti besplatne. Klasični indeks već je stvar prošlosti na većini europskih sveučilišta, a gradeći moderno i europsko sveučilište, ovo je jedan od koraka prema tome.
(studomat.ba)