MUHAMED BERIŠA: Osvojio sto medalja

Uspješan sportista – tako bismo mogli okarakterisati četrnaestogodišnjeg učenika JU OŠ „Braća Ribar“ u NIKŠIĆU – Muhameda Berišu. No, i pored izuzetnih sportskih rezultata, to ne bi bilo dobro predstavljanje, jer Muhamed, osim odlikovanja za borbenost na strunjači i atletskoj stazi, postiže dobre rezultate i na drugim životnim poljima.
Muhamed Beriša šampion Balkana | Romski Savjet
Nasmijan i vedar, Muhamed je omiljen u društvu, pa na predlog učenika predstavlja svoje odjeljenje u Đačkom parlamentu. Nije Muhamed omiljen samo kod svojih drugara. Vole ga i nastavnici koji u njemu prepoznaju vrijednog i iskrenog dječaka koji želi da postigne dobre rezultate i u školi. Zajedničkim snagama, i uz želju da mu pomognu, nastavnici ga podržavaju i ohrabruju.
Njegov san je da upiše srednju policijsku školu u Danilovgradu. Zna da je pred njim još deveti razred, i nakon toga nastavak daljeg obrazovanja. Zbog toga će se potruditi da radi još više i opravda povjerenje koje su mu ukazali svi u školi. To je, kako nam sam kaže, mjesto u kojem se osjeća prijatno i sigurno. Voli svoje drugare i misli da kraj osnovne školeneće biti kraj njihovog druženja.
Njegov sportski uspjeh ne vezuje se samo za džudo. Od 2018. godine Muhamed trenira atletiku. Osvojio je jednu zlatnu, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.
Najdraže medalje su mu – zlatna sa Balkanskog prvenstva u Grčkoj (2018), bronzana sa Balkanskog prvenstva u Makedoniji (2019), kao i četiri zlatne medalje osvojene na Državnom takmičenju, a najsrećniji je kada svojoj porodici, koja je uvijek uz njega, može da se pohvali još jednim odličjem. Posljednje zlato Muhamed je osvojio je  prošle godne na BORSA OPEN-u u Mostaru, u kategoriji starijih pionira.
Kako je jednom izjavio, najviše želi da „prestigne“ svoga oca koji je osvajač dvije zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu i da postane prvak svijeta u džudou.
Sudeći po dosadašnjim rezultatima, Muhamed nije daleko od ispunjenja želje!
Učenik je u toku ove školske godine bio korisnik mentorske podrške koja se realizuje u okviru projekta „Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“, koji podržava Romski obrazovni fond.
(Portal Udar)