Muzej ratnog djetinjstva među 50 najutjecajnijih muzeja Evrope

Muzej ratnog djetinjstva uvršten je u monografiju “Ponovni osvrt na utjecajne muzeje Evrope: Četiri dekade inovativnosti i kvaliteta”, koju objavljuje Routledge, jedan od vodećih svjetskih akademskih izdavača. Knjiga portretira 50 evropskih muzeja koji su obilježili evropsku muzejsku scenu u posljednjih 40 godina, saopšteno je iz MRD-a.

Muzej ratnog djetinjstva među 50 najutjecajnijih muzeja Evrope
Autori ove monografije su Mark O’Neil, Jette Sandahl i Marlen Moliou, vodeći stručnjaci iz oblasti muzeologije i članovi žirija za izbor evropskog muzeja godine.
“Ova monografija daje prikaz 50 najrazličitijih evropskih muzeja koji su svojim inovativnim pristupima napravili značajan iskorak u kvaliteti javnog djelovanja u proteklih 40 godina, te na taj način demonstrira da je izvrsnost u muzejskim institucijama prisutna nezavisno od tematike kojom se one bave, opsega njihovih aktivnosti ili načina finansiranja. Napisani od strane vodećih stručnjaka iz oblasti muzeologije, koji čine dio stručnog panela pri dodjeli nagrade “Evropski muzej godine”, uvršteni portreti daju prikaz muzeja koji su utjecali na razvoj drugih muzeja diljem svijeta ili su se istakli kao primjer koji bi trebalo slijediti u budućnosti. Portreti također oslikavaju trenutak u kojem je prepoznat potencijal datog muzeja, te ga pozicioniraju unutar šireg konteksta historijskog razvoja evropskih muzeja u datom periodu, gdje poveznicu čini zajednička tema promjene i inovativnosti”, stoji u zvaničnoj najavi ove monografije, uz napomenu da će ona biti neizbježan izvor za studente muzeologije i muzejske profesionalnce iz cijelog svijeta kao vodilja kakve muzeje žele kreirati.
“Od svog osnivanja MRD je pozivan na vodeće muzejske konferencije u cijelom svijetu, držali smo predavanja i radionice za muzejske profesionalce u preko 10 država. Trebalo nam je vremena da osvijestimo da zapravo MRD, zajedno s nekim drugim muzejima, predvodi i promovira neke od novih trendova u muzejskoj industriji. Zahvalan sam urednicima ove monografije što su naš rad ocijenili važnim za razvoj evropske muzejske scene i svrstali nas u red s nekim od najizvrsnijih muzeja svijeta. Neke od ovih muzeja smo posjećivali i divili im se, ne sanjajući da će jednog dana muzej koji mi pravimo biti u njihovom društvu po izboru vodećih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti”, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.
Osim Muzeja ratnog djetinjstva u monografiji su predstavljeni neki od najznačajnijih evropskih muzeja poput Guggenheim muzeja iz Španije, Rijksmuseum i Nacionalnog pomorskog muzeja iz Holandije, Muzeja grada Liverpoola i Victoria i Albert muzeja iz Ujedinjenog kraljevstva, Muzeja nevinosti iz Turske i drugih.
(n1info.com)