Na današnji dan rođen je Max Planck

Na današnji dan 1858. godine rođen je njemački fizičar Max Planck.


Max Planck je utemeljitelj kvantne teorije.
Došao je do otkrića kojim je postavio temelje za kvantnu fiziku.
Otkrio je da tijelo ne zrači energiju kontinuirano, već u naletima, u sićušnim količinama, u takozvanim kvantima. 1918. godine kvantna teorija bila je široko prihvaćena i na njezinim je temeljima objašnjen niz pojava, za što je Planck te godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.
Max Planck je položio temelje za najmodernije grane fizike.
Bez njegova otkrića o diskontinuiranosti energije i kvantima ne bi bilo tranzistora, lasera, kompjutera niti drugih dostignuća informatičke tehnologije
Max Planck je bio među prvima koji je prepoznao značaj posebne teorije relativnosti, koja je ubrzo prihvaćena u Njemačkoj. Einsteinovu teoriju o fotonima i fotoefektu, Planck nije u početku prihvatio, kao ni Einsteinovo objašnjenje specifičnog toplinskog kapaciteta kod niskih temperature, jer nije želio odbaciti dostignuća klasične fizike.
Zbog toga su Max Planck i Walther Nernst organizirali Solvaysku konferenciju u Bruxellesu 1911. Na tom sastanku Einstein je uspio uvjeriti Plancka da prihvati njegove teorije. U međuvremenu je Planck postao dekan na Berlinskom univerzitetu, i 1914. je Einstein postao profesor na tom sveučilištu. Uskoro su postali dobri prijatelji, pa su čak i svirali muziku zajedno.