“NADA” 9. i 10. decembra: Prva međunarodna konferencija o hraniteljstvu

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizacije Hope and Homes for Children, Fondacija Krila nade, Lost Sparrows (USA) i Agencija Success 9. i 10. decembra organizuju 1. Međunarodnu konferenciju o hraniteljstvu u BiH pod nazivom „NADA“.

U oba bosanskohercegovačka entiteta od ukupnog broja djece koja su u hraniteljstvu, značajna većina je u srodničkom hraniteljstvu, a i taj broj je izuzetno mali u odnosu na broj djece smještene u ustanovama.
Posljednje tri godine resorna ministratva u oba entiteta ulažu napore u razvoju nesrodničkih hraniteljstva tako da se broj nesrodničkih hranitelja povećava.  Ipak, prema UNICEF-ovom izvještaju Stanje dječjih prava Bosna i Hercegovina (juli, 2020.) Poražavajući je podatak da se 1.818 djece bez roditeljskog staranja nalazi u ustanovama za institucionalni smještaj (domovima).
Upravo su navedeni podaci razlog zbog kojeg je neophodno stalno govoriti o hraniteljstvu i iznalaziti načine kako da se ubrza deinstitucionalizacija domova, a s druge strane da se pojednostave procedure ulaska u hraniteljstvo. Kada postoje pokazatelji da dijete nikada neće imati mogućnost da odrasta u biološkoj porodici, onda je usvojenje najoptimalnije i dugotrajno rješenje. Za djecu kojoj je potrebno privremeno, a koje može biti i dugotrajno rješenje onda je hraniteljstvo najoptimalniji oblik brige za takvu djecu“, rekla je direktorica HHC (Hope and Homes for Children) Anisija Radenković.
Dvodnevna konferencija će se sastojati od informativnog i edukativnog dijela.
Prvi dan bit će predstavljeni modaliteti i procedure hraniteljstva u zemljama regije, ali i napredak koji je napravljen u BiH. Cilj tog dana je da se razgovara o izazovima razvoja hraniteljstva i prepozna naučene lekcije koje se mogu primijeniti u BiH.
Drugog dana konferencije će Darren i Stacey Gagnon, osnivači organizacije „Lost Sparrows“ koja pruža treninge i obuku službenicima socijalnih službi i njegovateljima koji rade s djecom u domovima za djecu bez roditeljskog staranja i hraniteljstvu/udomiteljstvu, govoriti o traumi kod djece koja dolaze u hraniteljske/udomiteljske porodice ili koja bivaju usvojena.
Direktorica Fondacije Krila nade Marija Šarić, a koja pruža psiho-socijalnu podršku građanima i jedna je od suorganizatora konferencije je istakla važnost aktueliziranja teme traume kod djece, i to ne samo one koja odrastaju izvan bioloških porodica.
Nažalost, sve je više djece koja su duboko traumatizirana, a kada djeca odrastaju u porodicama u kojima ne dobijaju ono što im je potrebno, ona nisu naučena da pravilno reaguju na tu traumu, i to se često iskazuje kao neadekvatno ponašanje“, kazala je Šarić.
Konferencija je namijenjena svima koji žele saznati više o hraniteljstvu, samim hraniteljima, roditeljima, službenicima iz Centara za socijalni rad, ministarstava, nastavnicima i svima koji žele proširiti svoja znanja o navedenoj temi. Biće dostupna online – putem zoom aplikacije, a sve dodatne informacije će biti objavljene na fb događaju konferencije.
(akta.ba)

Posljednji postovi