Najstariji aktivni padobranac u Evropi je iz Tuzle

Ibrahim Kalesić iz Tuzle, sa svojih 87 godina života, najstariji je aktivni padobranac u Evropi. Hobi mu je tokom života postao strast koja ga održava vitalnim i spremnim čak i za nove adrenalinske izazove.

Prvi padobranski skok izveo je 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin Lug. Na istom mjestu nam je, ravno 70 godina kasnije, pričao i o svojoj bogatoj padobranskoj karijeri, koja još traje. Bio je učesnik brojnih takmičenja, postao instruktor padobranstva, a svojevremeno je oborio i dva jugoslavenska rekorda.
“Jedan sam skočio u Titogradu u pola 12 sa 5 i po hiljada metara. To je 120 sekundi, puna 2 minuta bez otvaranja padobrana. Drugi smo u Tivtu, vazduhoplovni centar Tivat, gdje nas je 6 skočilo u kvadrat od pola metra”, objašnjava on.

Obavio 1.400 skokova 

Do sada je izveo 1.400 skokova, a kako ga zdravlje dobro služi, i ove godine mu je obnovljena padobranska dozvola. Time je potvrđen njegov status najstarijeg aktivnog padobranca u Evropi. Još vozi i automobil, a kondiciju odnedavno održava i paraglajdingom. Osnovao je i Udruženje padobranaca, no zbog nedostatka sredstava, još nije počeo obučavati kandidate.
“Meni je velika želja, životna želja, zato se i trudim, da osposobim bar 10 njih i da im predam ovo sve što sam ja uradio, da oni nastave dalje”, dodaje.
Kalesić je član Aerokluba Tuzla, koji postoji od 1947. godine. i u kojem je obučeno više od 1.000 padobranaca.

Sve zbog ljubavi

“Čika Ibro je naš stari član, nastavnik padobranstva, jako puno skokova je ovdje napravio, dok se još ovaj klub zvao Zdravko Smole Tuzla”, priča Dario Knežević, član uprave Aerokluba Tuzla.
Klub danas, nažalost, ne posjeduje avion podesan za padobranstvo, a budući da opstaje zahvaljujući uglavnom grupici entuzijasta, teško da će ga u dogledno vrijeme i nabaviti, jer polovan košta oko 100.000 eura. Slično je i u ostalim bosanskohercegovačkim aeroklubovima, pa najstariji padobranac u Evropi danas skače uglavnom van domovine. A, zašto i Klub i on uprkos svim poteškoćama istrajavaju, Kalesić jednostavno i kratko objašnjava: “Ovo je prevelika ljubav”.

(Federalna.ba)