Najuspješnija bh. biciklistkinja među top 50 u svijetu – Lejla Tanović

Najuspješnija bh. biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović napravila je istorijski napredak na listi Međunarodne biciklističke unije (UCI ) za Bosnu i Hercegovinu, kao i najbolji lični plasman ulaskom u top 50 biciklistkinja svijeta.
Lejla Tanović signs for Brújula Bike Racing Team
Tanović je nakon zadnjeg upisa bodova napredovala za 25 pozicija te sada zauzima 46. mjesto na UCI listi. Četverostruka balkanska prvakinja također je zabilježila napredak na rang listi UCI Marathon Series na kojoj je poslije dobrih izdanja na maraton trkama zauzela 47. mjesto u konkurenciji svih biciklistkinja svijeta.
“Znali smo da mogu ući u top 50 najboljih na svijetu i to je bio jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Tokom čitave prošle sezone bilježila sam dobre rezultate i to je jedan od razloga mog napretka na UCI listi. Probijanje granice, koje nam je cilj već duže vremena i plasman u top 50 biće sjajna motivacija na zadnjim pripremama pred Svjetsko prvenstvo na kojem ću dati sve od sebe da postignem vrhunski rezultat“, rekla je Tanović.
Tanović je prva biciklistkinja iz BiH koja je ušla u top 100 najboljih na svijetu, a sada je i prva koja je probila granicu i ušla u top 50, i to u dvije različite discipline.
“Tanović je svojim rezultatima već nekoliko sezona unazad pokazivala potencijal za ulazak u elitno društvo biciklistkinja. Više smo nego zadovoljni pokazanom formom ove sezone i plasmanom na 46. mjesto. Još jedan od pokazatelja njene forme je neplanski nastup na maraton trkama na kojima je ostvarila sjajne rezultate te se plasirala na 47. mjesto na svjetskoj rang listi u maraton disciplini. Do kraja ove sezone ostala su još tri velika takmičenja na kojima ćemo ciljati najviša postolja“, rekao je selektor bh. reprezentacije Amar Njemčević.
(Tuzlanski.ba)

Posljednji postovi