Narod mržnje, da ili ne

Preuzeto: djecamedija.org

Stvarajući jedinstvenu povezanost od Bijeljine do Banja Luke, pa do Trebinja na samom jugu ne dobijamo bermudski trougao, već trougao zamršenih odnosa zatrovanih mržnjom, a u dubini zasnovani na najljepšim pričama i istinskim međuljudskim vrijednostima. Čuvši ovu priču, niste stigli u vancivilizacijski sektor, zaostalo pleme ili dio zemaljske kugle kuda civilizacija nije kročila. Ovu kompleksnu priču upoznati ćete koračajući tlom jedne od najljepših država ovoga svijeta.
DOBRO DOŠLI U BOSNU I HECEGOVINU!
Dok sam razmišljao da li da odem ili ostanem u svojoj državi, mučilo me je kako ostaviti sve ono što sam dobio? Kako gledati novu mržnju, a od nje ne stvoriti sreću i nadu u bolje sutra? Znao sam što da radim, ali sam se plašio. Plašio sam se stvarnosti koja me može uništiti, a opet možda učiniti boljim, mene i moje društvo, moju Bosnu i Hercegovinu. Ostao sam! Da pređem odmah na stvar, nije bilo lahko, ali nisam se pokajao. Nisam odustao od svog  naroda. Od pamtivijeka bili smo srdačni, a imali smo granice koje su se konstantno mijenjale i opet nas nisu uspjele promijeniti.
Svi znamo što je mržnja, koliko je loša i šta sve sa sobom može donijeti. Svjesni smo svega, ali opet je nismo uspjeli maknuti od sebe. Nismo se dovoljno potrudili da se rađamo, odrastamo i na kraju umiremo u sreći. Mi nismo zli, samo smo naivni. Vijekovima dopuštamo da nam drugi kroje živote i u našoj državi prave probleme koji nam nikada potrebni neće biti. Ne trebamo kriviti jedni druge, krivimo samo sebe, svoju ličnost. Dopustili smo da u svome životu imamo mržnju iako znamo da nam ne treba, da je ustvari uopšte ne želimo i opet je puštamo, opet smo blagi prema opakoj stvari. Kada to shvatimo sve će biti mnogo drukčije i bolje. Do tada, mnogo spokoja i mira, želje i promjena želim!
“Ja znam da mržnja, kao i gnev, ima svoju funkciju u razvitku društva, jer mržnja daje snagu, a gnev izaziva pokret. Ima zastarelih i duboko ukorenjenih nepravdi i zloupotreba, koje samo bujice mržnje i gneva mogu da iščupaju i otplave. A kad te bujice splasnu i nestanu, ostaje mesto za slobodu, za stvaranje boljeg života.”

Preuzeto: szpress.me

I da, za kraj. Ne pokušavajte razumjeti tešku bosansku zemlju, samo osjetite njen miris. Nemojte pokušati promijeniti tradiciju, jer ona nikada ne umire. Budite slobodni upoznati najljepšu i postati dio nje. Budite spremni ulagati u promjene i za bolje sutra. Mi nismo rođeni da mrzimo!

Mržnja nije za nas, mi smo Južni Slaveni, puni ljubavi i osjećanja.  Neka mržnja nestane!

#sendlove#takelove
Kenan Suljić
 
 

Posljednji postovi