Naša priča: Studenti imaju rješenje za zagađen zrak u Tuzli (VIDEO)

Tuzlanski kanton već duže vrijeme važi za jedan od najzagađenijih područja u BiH. Zrak u toku zimskog perioda prelazi granice prihvatljivog i postaje jako teško živjeti u takvim uslovima.

I ovog puta su nas mladi opet iznedadili sa svojim kreativnim idejama. Naime, rješenje za kontrolu zagađenosti zraka nude nam studenti elektrotehnike iz Tuzle, koji su osmislili mjernu jedinicu koja bi bila mobilna i kretala bi se po cijelom gradu uz pomoć drona. Njena primjena bi bila mnogo efektivnija od standardnih mjernih stanica.
Slikovni rezultat za tuzla zagadjenost
Ova ideja dobila je podršku stručnjaka iz cijelog svijeta na kongresu studenata i mladih profesionalaca u Banjaluci, koji se održao u okviru sedmice BH inžinjerstva. Kao podršku za razvijanje ovog projekta mladi Tuzlaci dobili su i novčanu nagradu od 2500 konvertibilnih maraka.
Bitno je napomenuti da mladi Tuzlaci, koji su osmislili ovaj patent djeluju kroz udruženje ” Ekosol”, koji pokušava na razne načine ujediniti tehniku i ekologiju. Postoji niz odrađenih projekata iza ovih mladih i talentovanih ljudi, a samo neki od njih su: Solarni gradski vozić i solarni punjač za mobitele.
Slikovni rezultat za tuzla vozic
Podrška vlasti u TK, za sada izostaje ali oni kako se neće umoriti od projekata koji će građanima Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine, učiniti život lakšim i kvalitetnijim.
Više o tome pogledajte u narednom prilogu: