Naučna konferencija MEDICON&CMBEBIH-prilika za mlade

Sarajevo će u septembru 2023. godine biti domaćin međunarodnog događaja koji će okupiti veliki broj stručnjaka i profesionalaca iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa.

Zajednički događaj 16. Mediteranske konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu i računarstvu (MEDICON) i 5. Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH) organizuje Društvo za medicinsko i biološko inženjerstvo Bosne i Hercegovine (DMBIUBIH) uz podršku Verlab IstraživačkogInstituta, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banja Luci i Univerziteta Donja Gorica iz Crne Gore.

Znanstveni i društveni program na MEDICON'23 & CMBEBIH'23 pruža izvrsnu platformu za istraživače, znanstvenike, inženjere, znanstvenike, fizičare i kliničke stručnjake za raspravu o najnovijim otkrićima, inovativnim rješenjima i nadolazećim izazovima s kojima se ovo područje suočava, u cilju poboljšanja kvalitetu zdravstvene zaštite i života općenito.

„Drago mi je što mi je pružena prilika da budem imenovana za mladu znanstvenu ambasadoricu Medicon i CMBEBiH 2023 konferencije koja će se održati u septembru. Ovo je zaista jako velik i važan događaj i čast mi je što će baš Sarajevo biti prijestolnica okupljanja izvrsnih i talentovanih naučnika i istraživača koji će moći predstaviti svoje naučne radove koji će biti publicirani u jednom od svjetskih najpoznatijih naučnih magazina „Springs Nature“.

Kao studenticu Fakulteta za inženjering, prirodne i medicinske nauke, uvijek me pomalo obeshrabrivalo stanje u kojem se nauka nalazi u BiH jer država jednostavno ne ulaže dovoljna sredstva za naučnoistraživačke radove i podršku naučnicima/ama. S druge strane, pandemija COVID-19 nam je bila odličan pokazatelj i koliko zapravo bh.društvo nema povjerenja u nauku jer se ona naprosto ovdje i ne promoviše dovoljno, a uz to se ne pruža ni dovoljno medijskog prostora relevatnim ljudima koji bi razbijali te predrasude i strahove o nauci koji mnogi imaju.

Zvanje koje ja dobijam nakon završetka fakulteta do skora nije bilo niti priznato u mojoj državi u kojoj se školujem, i to dovoljno govori o tome koliko se država brine za naše mlade. Činjenica je da imamo mnogo talentovanih i sjajnih umova koji neće odustati od nauke zbog svih prepreka u BiH, ali nažalost zato često odustaju od ideje da tu nauku prakticiraju ovdje, te stoga druge države često prepoznaju ono što naše društvo nije prepoznalo i cijenilo. Upravo zbog toga prilika da budem dio jednog ovakvog značajnog događaja meni mnogo znači jer mi pruža motivaciju, nadu i uvjerenje da BiH i dalje ima ljude koji nisu odustali od nauke i mladih i koji ulažu mnogo napora da zadrže mlade koji će ovdje graditi svoju budućnost. A dokle god imam nekoga na koga se mogu ugledati i ko će mi pružiti podršku na ovom trnovitom putu i priliku da pokažem ono što mogu, onda i nije sve tako crno i osjećam se mnogo optimističnije po pitanju života u BiH.

Ovo je zaista jedinstvena prilika za sve naučnike/ce i sve one koji su strastveni prema nauci da budu dio ovakve konferencije gdje će imati priliku za umrežavanje sa inspirativnim i uspješnim ekspertima, stoga pozivam mlade da ne propuste ovu priliku i registruju se za učešće. „ – Nerma Džaferović

U sklopu ovog događaja cilj nam je predstaviti sva tradicionalna područja biomedicinskog inženjerstva, ali i istaknuti nadolazeće inovacije u području umjetne inteligencije, big data, strojnog učenja i zdravstvene zaštite. Želimo da ova konferencija bude prilika da okupimo BH naučnu zajednicu, te je povežemo sa regionalnom i otvorimo vrata za suradnju s ekspertima iz međunarodne naučne i akademske zajednice.

Sve informacije o CMBEBIH & MEDICON 2023, uključujući upute za autore, važne datume i druge informacije možete pronaći na web stranici konferencije: www.cmbebih.com.

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi