Njemački na malom ekranu (VIDEO)

Dragi svi,
želim da vas obavijestim o vrlo bitnoj stvari. Meni jako bitnoj. Studiram njemački jezik i vodim se tim da, ukoliko nešto jako volite i trudite se, uprkos preprekama koje vam se podmeću, na kraju ipak uspijete. Samo ako imate jak “nijet”. Namjeru.
Završavam fakultet i radim. I uživam u tome. Posljednja godina na fakultetu je, pored teških napora da se završi, bila ispunjena zanimljivim stvarima. Sve je inicirala profesorica na Odsjeku za njemački jezik i književnost, Belma Polić, koja je svima bila vjetar u leđa.
Tokom ove školske godine napravili smo online verziju Njemačko-bosanskog glosara, o kojem ste već čitali. Sa dva originalna naučno-istraživačka rada prepoznati smo i ponosni što radimo na takvim stvarima još kao studenti. Na konferenciji smo i predstavili svoje radove.
Nakon toga, preveli smo knjigu Nure Bazdulj-Hubijar, “Amanet”, na njemački jezik. Bilo je teško, ali i o njoj donosimo priču uskoro. Ukoliko znate i govorite njemački jezik, uskoro ćete je moći čitati online. Nadam se da ćete uživati.
Treća stvar jesu edukativni videi koji su nastali u sklopu predmeta Metodika II. Svjesni činjenice da online nastava na neki način “uništava” klasični model nastave i zamjenjuje je, prilagodili smo se savremenom životu u kojem se sve uči online. Na nivou A1 smo dobili teme (svaki student četvrte godine Odsjeka za njemački jezik i književost u Zenici) te smo ih, koristeći metode i pravila u nastavi stranog jezika, ukomponovali u jedan video. Svako svoju temu. Proces je bio malo duži, ali, smo imali zacrtani cilj.
Teme kojima smo se bavili su općenite, a koje svima mogu koristiti.
Da biste se lakše snalazili u Njemačkoj, Švicarskoj ili čak Austriji, morali biste se prvo znati predstaviti i reći neke osnovne informacije o vama samima, one lične informacije. Džejna Zgrčo je u svom videu pokazala kako ćete na najlakši način, koristeći jezičke obrasce, reći svima kako se zovete.

Nećemo stati samo na osnovnim informacijama o vama samima. Ajna Šarić je objasnila kako biste mogli da ukratko predstavite vašu porodicu. Usudite se propričati na drugom jeziku. Ajnin video ispod će vam pomoći.

Studentica Nihada Softić je za vas ispod pripremila uvod u lekciju jezika i zemalja kako biste, pored naučenog iznad, mogli reći i odakle dolazite. To svakog interesuje, zar ne?

Ja, Emina Horić, pripremila sam ispod nešto što možda ni sama nemam. Slobodno vrijeme i hobiji. Nadam se da ćete naučiti čitajući i izgovarajući riječi nakon mene. Da li volite čitati, bojiti, plesati i kako opisati šta radite u slobodno vrijeme, pogledajte u videu ispod.

Šta ste po zanimanju? Radite li? U videu ispod objašnjeno je kako o tome govoriti na njemačkom jeziku, a Emina Ahmetović je pomenula i najčešća zanimanja.

Njemačke riječi za hranu i piće, ali i kako reći koja vam je omiljena hrana i piće – sve to je objasnila Anja Vujičević u narednom videu. Znamo da je jelo i piće mnogima najzanimljivija tema uopšte.

Kada naučite sve lekcije iznad, proći će dani, sedmice, godine, smijenit će se mnoga godišnja doba – a lekcije zaboraviti nećete. Elma Šut se pobrinula u narednom videu za to da znate sve o danima u sedmici, vikendu, godišnjim dobima. Pa da možete reći i koliko dugo znate pričati njemački.

Kasnite li često? Da li vam je to navika? Znate li da je pravo vrijeme da naučite kako na njemačkom govoriti o vremenu? Edina Duraković vam donosi načine pomoću kojih možete čitate sate na njemačkom jeziku. Požurite, nemojte kasniti.

Adelisa Behramović će da vas “obuče od glave do pete”, ali na njemačkom jeziku. I to kroz godišnja doba, jer naravno ne nosimo baš sve ljetno zimi i baš sve zimsko ljeti, zar ne?

Kako biste opisali svoju odjeću koju ste naučili u videu sa Adelisom, sa Eminom Sinanović možete naučiti boje. Za odjeću ili za bilo šta drugo. Boje čine svijet ljepšim.

Kako ljudi izgledaju i koje osobine mogu imati možete pogledati ispod i naučiti zajedno sa Nadinom Vrgovčević.

Želite živjeti u Njemačkoj? Želite li živjeti u kući ili u stanu? U kojem gradu živite? Koje prostorije u vašem stanu imate? Svemu tome vas podučava Ajla Avdić u videu ispod.

I na samom kraju, Adnan Valentić vas uči dijelovima tijela. Uz Adnana ćete dijelove tijela naučiti lako.

Zahvaljujem svima na izdvojenom vremenu za čitanje članka i gledanju videa. Naše je ono što dajemo drugima – mi vam dajemo znanje, nešto što ćete naučiti i koristiti kada vam to bude potrebno. Nadam se da ste uživali.
Zahvaljujem se svim kolegicama i kolegi, kao i profesorici, koji su bili dio ovog projekta i koji su učinili sve ovo zanimljivijim.
I na kraju, prenosite znanje, korisno znanje i živo znanje. Od mrtvog znanja niko nema koristi.
(acrivezenica)