“Noć teatra” održana u samo šest evropskih država, BiH jedna od njih

Bosna i Hercegovina jedna je od samo šest evropskih zemalja koje su ove godine uspjele organizovati “Noć teatra”, evropsku manifestaciju koja je održana u subotu naveče.

"Noć teatra" održana u samo šest evropskih država, BiH jedna od njih

Popularna manifestacija među ljubiteljima teatra ove godine je, zbog pandemije virusa korona, organizovana na nešto drugačiji način.
Osim Slovačke, Češke i Austrije, koje svoje programe realizuju isključivo online, Bugarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju aktivnosti koje uključuju i programe unutar kulturnih ustanova.
Neka pozorišta su, uz primjenu svih epidemioloških mjera, svoje predstave izvodila uživo, dok su druga pozorišne komade emitovala putem digitalnih platformi.
Bosansko narodno pozorište Zenica ove godine donijelo je tri predstave, među kojima je i predstava za djecu “Prodani smijeh”, kao i pozorišno-dokumentarne izložbe, a sve u online formi.
Merima Handanović, koordinatorka “Noći teatra BiH”, istakla je da je emitovan i poetski sadržaj njihovog preminulog kolege Žarka Mijatovića “Ko sam, što sam”. “Radi se o stihovima Jesenjina, dok je u večernjim časovima prikazan komad ‘Sinovi umiru prvi'”, istakla je Handanovićeva.
Denis Krdžalić, izvršni producent “Noći teatra BiH”, kazao je da im je drago da program generalno nije toliko redukovan u odnosu na prethodne godine.
Mostarski teatar mladih, kao i mnoga druga pozorišta, otvorio je svoja vrata publici i u skladu s epidemiološkim mjerama ponudio cjelodnevni program. Na Memorijalnoj sceni izvedene su tri predstave.
“Glumci našeg ansambla izveli su predstavu ‘Žohari’, koja je u ovom trenutku zanimljiva s obzirom na to da je u Mostaru kampanja za lokalne izbore, a ovaj komad govori o tome šta mladi ljudi misle i kakav grad bi oni željeli, ne dnevnopolitički, nego onako principijelno kakav”, rekao je Sead Đulčić, direktor Mostarskog teatra mladih.
Iako je glavna zamisao “Noći teatra” – otvorena vrata pozorišnih institucija, što omogućava posjetiocima da upoznaju pozorište na drugačiji način, iza scene, ove godine to je u većini slučajeva izostalo.
Zbog proglašene trodnevne žalosti u Republici Srpskoj zbog smrti patrijarha Irineja, izvođenja uživo, kao i ona online su otkazana.
(nezavisnenovine)