NOVA ATRAKCIJA- U Jajcu na jednom od najljepših vodopada na svijetu od sutra će biti otvoren zipline

U Jajcu će biti pušten zipline, inovativan način unaprjeđenja turističke ponude i jedna od najznačajnijih turističkih aktivnosti ove sezone.Zipline u dužini od 250 metara preko jednog od najljepših vodopada na svijetu, Vodopada rijeke Plive koji je i svojevrsno ušće ove rijeke u rijeku Vrbas, što ovu adrenalinsku atrakciju čini jedinstvenom jer nigdje nema jedan takav zipline preko vodopada, posebno što se jajački Vodopad nalazi u centru grada.


Prva etapa ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta Vodopada Plive u dužini od oko 120 metara, a potom s te lokacije preko Vodopada u Gradski park.
Inače, ograničenje težine za spust je 110 kilograma. Istina, sajla može izdržati nekoliko tona, ali kočnica ima takvo ograničenje pa se zato morala ograničiti i sama kilaža.

Projekat su zajednički realizovali Općina Jajce i JU „Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“. Ukupna investicija je vrijedna oko 30.000 KM, a spust preko jednog od najljepših vodopada na svijetu iznosit će 20 KM.

Otvaranje nove turističke ponude zipline održat će se u subotu, 4. jula na vidikovcu
iznad plivskog vodopada, s početkom od 12:00 sati.
Izvor: Klix