Nova epizoda podcasta “Već danas!” istražuje problem vršnjačkog nasilja

“Već danas!” podcast koji već sedmicama kreiraju mladi iz Zvornika i Kalesije obrađuje teme koje se tiču svih mladih u Bosni i Hercegovini. U dosadašnjim epizodama voditeljice podcasta, srednjoškolke Maja Popović iz Zvornika i Lejla Joldić iz Kalesije, sa zanimljivim gostima razgovarale su o temama koje su preokupacija mladima u vrijeme pandemije.

Sa influenserima su razgovarale o društvenim mrežama, sa nastavnicima o online nastavi, a gledaocima su dale i odličan osvrt na uspjeh i omladinski aktivizam, kroz razgovor s uspješnim mladima.
Nova epizoda podcasta "Već danas!" istražuje probem vršnjačkog nasilja
Maja Popović iz Zvornika smatra da je jako važno govoriti o temama koje zanimaju mlade, kako u regiji Birač, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.
“Važno je da govorimo ono što mladi žele slušati i o temama koje su svima važne. S druge strane, drago nam je vidjeti da im se sviđa ono što radimo. Podrška dolazi od mladih ljudi putem naših društvenih mreža i YouTube kanala. Mladi koriste mogućnost da predlože teme koje žele da obradimo u našim podcastima, a mi itekako želimo čuti njihovo mišljenje”, istakla je je Popović, voditeljica podcasta.
Maja tvrdi da je pored komunikacije sa zanimljivim sagovornicima, najuzbudljiviji dio komunikacija sa mladim ljudima koji se aktivno uključuju u kreiranju novih epizoda podcasta.
Tema šeste epizode, koja stiže u srijedu u 20:00 sati na zvaničnom YouTube kanalu podcasta je nasilje.
“Govorit ćemo o tome šta je zapravo nasilje i koje vrste nasilja postoje kao i o načinima prevazilaženja problema te o vršnjačkom nasilju koje je, pogotovo u današnje vrijeme, sveprisutno među mladima, a da toga nisu ni svjesni. Smatramo da je tema jako važna te pozivamo sve mlade da gledaju emisiju u srijedu”, istakla je Lejla Joldić, druga voditeljica podcasta.
S obzirom da je glavni cilj podcasta promovisati pozitivan glas mladih kroz tretiranje tema koje su važne za mlade poput već obrađene teme o online nastavi i obrazovanju, mladi su otvoreno govorili o utjecaju pandemije na njihovo školovanje.
Neke od narednih tema koje su predložili mladi je adolescencija i priprema za prijemni ispit za fakultet. U nekim od narednih epizoda podcasta obrađivat će se upravo ove i slične teme.
Ekipa podcasta koju čini čak 10 mladih, poziva mlade da se aktivno uključe u realizaciju ovog projekta tako što će zapratiti zvanične YouTube, Instagram i Facebook kanale.
(klix.ba)