Nove epidemiološke mjere u FBiH: Zabranjeno tagovanje više od dvije osobe na fotografiji

Zbog sve većeg porasta oboljelih od virusa COVID-19 u Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije BiH je uvela dodatne mjere kako bi tako barem malo smanjila širenje virusa.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smješten u bolnicu | MONDOBA
“Koliko god da smo se oslanjali na poslušnost građana, očigledno da većina njih ne želi da čuva prvenstveno sebe pa tek onda druge, što je dovelo do toga naglog porasta oboljelih. Na početku pandemije smo bili odlično disciplinovani i bili smo među boljim zemljama u Evropi kada je u pitanju borba protiv virusa. Sada je odnio vrag šalu i gotovo je nemoguće zaustaviti širenje. Navedeni razlozi su nas primorali da uvedemo do sada najradikalnije mjere, kako bi pokušali spasiti stanovništvo”, ističe Fadil Novalić
Novalić dodaje da su nove mjere gore po stanovništvo od samog karantina i policijskog sata, koje smo imali na snazi puna dva mjeseca.
“Svjestan sam ja želje građana za različite oblike socijalizacije, ali to moramo raditi svjesno i odgovorno. Pogotovo omladina koja se zaželjela druženja i izlazaka, ali je trenutna situacija krajnje zabrinjavajuća. Zbog toga se zabranjuje tagovanje više od dvije osobe na fotografiji koje građani postavljaju na društvene mreže, te i samo fotografisanje više osoba u jednom kadru. Na osnovu toga ćemo ustanoviti ko se ne pridržava mjera i tako možemo dostavljati prekršajne kazne. Ne postoji drugi metod da objasnimo našim građanima koliko je zapravo ozbiljna situacija sada”, dodao je Novalić.
Nakon donošenja odluke, udruženje infulensera “Selfie” je već najavilo masovne proteste, obzirom da je tagovanje i fotografisanje s drugim osobama način na koji oni šire svoju bazu pratilaca na društvenim mrežama, prvenstveno na Instagramu.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.