Nove medalje za BiH na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi

Bosanskohercegovački predstavnici osvojili su dvije bronzane medalje ma  Juniorskoj balkanskoj olimpijadi iz informatike koja je održana od 29. augusta do 3. septembra u gradu Dorohoj u Rumuniji.

Učenici Faris Demirović (Sarajevo), Farah Demirović (Sarajevo), Nidal Vatreš (Sarajevo) i Sergej Petković (Bijeljina), činili su tim juniora koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Balkanskoj olimpijadi iz informatike za juniore.

Na balkanijadi je učestvovalo 12 zemalja sa ukupno 47 takmičara.

Ovi učenici su se pokazali kao najbolji na Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola i na taj način izborili plasman na JBOI.

Učenici Faris i Farah Demirović, učenici Richmond Park International Secondary School Sarajevo, osvojili su bronzane medalje u jakoj konkurenciji, dok je Nidal Vatreš, učenik iste škole, osvojio počasnu pohvalu, kao i Sergej Petković, učenik Matematičke gimnazije iz Bijeljine, i time zauzeli svoje mjesto među najboljim informatičarima Balkana.

“Medalje i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta ovih učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji pored redovnih godišnjih državnih takmičenja, organiziraju različite vrste dodatnih obuka, treninga i priprema takmičara, online takmičenja otvorenog tipa, kao i sedmične kampove za one najbolje”, saopćeno je iz Richmond Park International Secondary School Sarajevo.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi