Novi migrantski val- Sve je više djece koja putuju sama

Broj migranata koji pokušavaju ući na područje Unsko-sanske županije svakim danom sve je veći, a pripadnici policije USK zaustavljaju ih na prilazima ovoj županiji i izvode iz vozila.Prema riječima predstavnika Crvenog križa u Ključu, među migrantima se, nakon određenog vremenskog zastoja, ponovo bilježi povećan broj obitelji s malom djecom i maloljetnika koji putuju bez roditelja


Prema riječima Mustafe Lepirice, predstavnika spomenute humanitarne organizacije, dnevno oko 200 migranata autobusima stiže do policijskog punkta u mjestu Velagići, na ulazu u Ključ, gdje ih policija potom izvodi iz vozila. Migrante potom smještaju u improviziranom kampu, koji se nalazi na tom lokalitetu, a oni zatim najčešće svoj put nastavljaju pješice.
Sve više žena i djece
“Pokušavamo im pomoći, prije svega u hrani i odjeći, a događa se da obitelji s malom djecom noći provode na otvorenom. Imali smo nedavno slučaj majke s bebom koja je bila stara svega osam dana i ona je boravila ovdje tri dana dok se nije riješio njen odlazak u Bihać”, kaže Lepirica. Dodaje kako su tijekom proteklog mjeseca evidentirali oko 2.000 migranata, što je do sada rekordan broj, a njihov priliv je sve veći. Načelnik općine Ključ Jasmin Zukanović dodaje kako je i ova lokalna zajednica jedna od onih koje trpe zbog novog vala migranata.

“Vremenom se pokazalo kako je ovaj policijski punkt na ulazu u Ključ potpuno izgubio svoj smisao. Razumijem da je u početku bila želja da se intervencijom policije uspori njihov dolazak u Unsko-sansku županiju, međutim pokazalo se da se to ne može nikako zaustaviti. U posljednje vrijeme imamo mnogo žena i djece, a mi nemamo nikakvih uvjeta da ih smjestimo”, navodi Zukanović.
Sve je ostalo na obećanjima

Dodaje kako su u prošlosti imali obećanja međunarodnih organizacija da će se nešto učiniti kako bi se popravili uvjeti boravka migranata u spomenutom improviziranom kampu, ali da je ostalo sve na obećanjima.”Sve je to spalo na lokalnu zajednicu, trošimo ionako nevelike resurse i zaista ne znam kako riješiti ovaj problem”, kaže Zukanović.Prema njegovim riječima, najveći broj migranata odlučuje se da iz Ključa put prema Bihaću i Velikoj Kladuši nastavi pješice, preko brda i šuma, pokušavajući tako izbjeći policijske punktove i kontrole. Migrantska kriza na području Unsko-sanske županije sve se više usložnjava, a trenutno najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za povećan broj migranata koji dolaze.

Trenutno u pet prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi 3.260 migranata, dok je, prema nekim procjenama, njih oko 3.000 bez riješenog pitanja smještaja i nalaze se u gradskim područjima.