O tebi je riječ (#AboutU): Mladi BiH kreativci o euroatlanskim integracijama

Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Banja Luke, Goražda, Tuzle, Kaknja, Mostara, Živinica, Gradačca, Ljubuškog i Laktaša prisustvovali su prvoj produkcijskoj radionici organizovanoj u Tuzli u okviru projekta It is About you – O Tebi je riječ (#AboutU) koji, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, implementira organizacija Ja bih u EU uz prijatelje projekta Institut za razvoj mladih KULT i Munja Inkubator. Predavač je bio akademski profesor i režiser Elmir Jukić.
P6 1068x713Radionica je počela upoznavanjem sa pojmom režije kroz film i pozorište o pojavi prvih reditelja, osnovama posla reditelja i filmskog jezika. Govorilo se i o važnosti lika u građenju filmske priče. Jukić je učesnicima kroz primjere iz filma ukazao na razlike između pojmova kadar, scena i sekvenca, što će im biti od velike pomoći u nastavku projekta.
Cilj radionica je naučiti mlade da produciraju video priče i na taj način daju svoje viđenje o važnim pitanjima u BiH.

-Grupa je bila jako dinamična i raznolika. Investicija u znanje i iskustva je uvijek dobra i svaki projekat koji se bavi takvom vrstom angažmana i ovim temama mene kao čovjeka i profesionalca uvijek raduje i motivira da se uključim jer imam osjećaj da je to neka plemenita misija koja apsolutno ima smisla – istakao je Elmir Jukić.

Učesnici su na kraju radionice odabrali temu i svaki od pet timova će u nastavku projekta na kreativan način dati svoje viđenje euroatlantskih integracija u demokratiji, vladavini zakona, ljudskim pravima, ekonomiji.

-Radionica je bila odlična, prava prilika za lični razvoj i profesionalno usavršavanje. Stekli smo nova saznanja kako o produkciji i režiji, tako i o temama koje smo odabrali za grupni zadatak, rekao je Mihajlo Pašić.
-Drago mi je da smo za predavača imali izvrsnog reditelja koji nam je dao brojne savjete u vezi budućeg projekta. Raduje me što ću u narednim mjesecima raditi na videu sa svojim timom na temu euroatlantskih integracija, što ćemo učiti o toj temi i uporedno usavršavati svoje vještine, istakla je Kristina Gadže.

– Drago mi je što smo imali priliku da naučimo nešto novo o historiji pozorišta i režije i elementima filma. Predavač je neiscrpni izvor znanja i bilo je čast slušati ga. Ova radionica i ona koja će se uskoro održati u Mostaru će biti značajna za nas. Praktična znanja koja ćemo steći o filmu i produkciji ćemo primijeniti za video materijale koje radimo na temu euroatlantskih integracija, zaključuje Haris Harbaš.

(mladi.org)

Posljednji postovi