OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA U BOSANSKOM PETROVCU

U Bosanskom Petrovac proteklih nekoliko godina obilježava se Međunarodni dan mira, kao izraz istva naše zajednice za kontinuirano očuvanje mira i promociju mirovnog aktivizma. Prigodnim programom pod nazivom „Bosanski Petrovac slavi mir“ obilježili smo i ovogodišnji Međunarodni dan mira, 21. septembra 2023. godine.

Čast organizacije ovogodišnjeg programa pripala je Vijeću mladih Bosanski Petrovac, koji u proteklih šest mjeseci zajedno s partnerima realizuje projekat „Udruženi za bolje društvo“. U okviru projekta organizovano je zajedničko obilježavanje religijskih praznika u Bosanskom Petrovcu i dijalog veteranskog iskustva, a trenutno se realiziraju zajednički mali projekti s organizacijama civilnog društva u Bosanskom Petrovcu.

Program obilježavanja Međunarodnog dana mira počeo je sa Akademijom povodom ovog dana u četvrtak 21.09.2023. godine od 13:00 sati u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu. Ovo je bila prilika da još jednom pokažemo stav naših sugrađana, ali i stav naše zajednice da ćemo u budućem periodu raditi na izgradnji mira i promovisati pozitivne vrijednosti po kojima je poznata naša zajednica. Nadamo se da ćemo svaki sljedeći Međunarodni dan mira dočekati sa još boljim rezultatima i većim brojem pozitivnih priča iz naše zajednice.

„Bosanski Petrovac već uvodi praksu obilježavanja Međunarodnog dana mira, ponosan sam što je ove godine proslava možda i najposebnija iz razloga što po prvi put pričamo o rezultatima koje smo postigli u proteklom periodu na polju mirovnog aktivizma. Od marta realizujemo projekat „Udruženi za bolje društvo“, gdje smo imali saradnju sa vjeroučiteljima iz Bosanskog Petrovca, zatim ratnim veteranima, a trenutno se realizuju lokalni mali projekti u saradnji sa organizacijama civilnog društva iz Bosanskog Petrovca“ izjavio je Adnan Družić, koordinator projekta

Ove aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike (#FPI) Evropske unije u okviru Instrumenata za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju(#NDICI), a zajedno provode Evropska unija u Bosni i Hercegovini, United Nations in BiH, OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“