Maker konferencija okupila zanimljive paneliste iz BiH i svijeta

Maker konferencija koja će se održati 04. marta u Sarajevu u prostorijama Obala Meeting Point okupit će na jednom mjestu eminentne stručnjake iz oblasti tehnologije, inovacija i biznisa, kojima će se u tri interesantna panela pridružiti i uvaženi profesori sa Univerziteta u Tuzli, Zenici i Sarajevu, predstavnici tehnoloških parkova, inovacijskih centara, Centara za edukaciju, kao i Centra za mlade, i dr. stručnjaci.

Konferenciju će svojim učešćem također podržati i predstavnici nekoliko stranih ambasada u Bosni i Hercegovini, kao i ministri iz relevantnih ministarstava.

„Maker konferencija je tek prva u nizu aktivnosti koje smo planirali u narednom periodu u smislu osnivanja, a potom i jačanja Maker inicijative u BiH. Naša zemlja je puna potencijala u vidu ideja za razvoj proizvoda, inovacija i stvaralaštva, ali nedostaje malo više podrške kako bi se taj potencijal prezentirao javnosti i došao do realizacije. Maker inicijativa u BiH radi upravo na tome da se vrijednim i kreativnim pojedincima, inovativnim udruženjima, obrtima i mikro kompanijama pruži podrška da realiziraju svoj potencijal“, istakao je Edin Škaljić, predsjednik Asocijacije FabLab BiH.

Svoja iskustva iz Maker globalne zajednice na konferenciji će podijeliti i uvaženi strani gosti iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, koji već godinama uspješno rade na umrežavanju i podršci mejkerima svih profila.

Iz Asocijacije FabLab Bosna i Hercegovina, koja je organizator ovog događaja, poručuju: „Želimo pokrenuti zajednicu mejkera i pružiti im podršku u pristupu svim potrebnim alatima i resursima da bi što bolje predstavili svoje potencijale tržištu i javnosti. Ovim nastojimo da potaknemo njihov i ekonomski razvoj društva, start-up scenu, te povećati zainteresiranost za STEM područja nauke u BIH. FabLab je razvio samoodrživu, otvorenu, besplatnu, B2B/B2C platformu za mejkere https://maker.ba/, koja je već aktivna, a lokalni mejkeri mogu već danas registrovati svoj rad koristeći video instrukcije i na taj način postati dio Maker pokreta.“

FabLab promotional video 2022 – YouTube

Cover foto: Pomno probrani učesnici na panelima Maker konferencije

Projekat “Uspostavljanje Maker pokreta u Bosni i Hercegovini i jačanje u Višegradskoj regiji” podržan je od strane Međunarodnog višegradskog fonda, a implementira ga FabLab Bosna i Hercegovina u saradnji sa partnerskim organizacijama: Robisz.To (Poljska)FabLab Budapest (Mađarska)AGNICOLI (Slovačka)Make more (Češka).

Konferenciju su podržali QSS3D RepublikaWeb studio i medijski partneri BHRT – Radio televizija Bosne i HercegovineRadio M i Federalna novinska agencija – FENA.

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.