Objavljen konkurs za nagradu ZVONO 2020

Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP objavio je javni konkurs za nagradu ZVONO 2020 za vizualne umjetnike i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 40. godine starosti.
Konkurs je otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.
imageImpresije sa otvaranja grupne izložbe finalista/ica Nagrade Zvono 2018 (rad u pozadini, Vesna Mastorević, Are you born to be pretty (2017)./
Nagrada ZVONO za pobjednika/cu se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD.
Rok za prijavu: 31.10.2020
Za više informacija posjetite: http://sklop.org/bs/nagrada-zvono/otvoren-konkurs-2020/ ili kontaktirajate Udruženje SKLOP: zvono@sklop.org
I ove godine članove i članice žirija čini/e pet istaknutih kulturnih radnika/-ca sa bosansko-hercegovačke, regionalne te internacionalne umjetničke scene.
– Igor Bošnjak, umjetnik i dobitnik Nagrade Zvono 2018
– Daniel Baumann, Direktor Kunsthalle Zürich
– Ana Dević, članica kustoskog team-a WHW (What, How & for Whom), Zagreb &
voditeljica programa WHW Akademija, Zagreb
– Mirsolav Karić, kustos Muzeja Savremene Umjetnosti, Beograd
– Ana Torok, kustosica, New York
Nagrada ZVONO u Bosni i Hercegovini (BiH) osnovana je 2006. godine od strane udruženja SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art. Od 2017. godine novi zvanični partner za organizaciju nagrade ZVONO u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.
Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual imageUnderstanding i Residency Unlimited.
Impresije sa otvaranja grupne izložbe finalista/ica Nagrade Zvono 2018 (rad u pozadini: Saša Tatić, The Bedrock II, (2017)./
Cilj nagrade ZVONO je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.
Nagrada ZVONO je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini ukupno 12 zemalja jugoistočne Evrope (www.yvaawards.org). Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže.
 
(oslobodjenje.ba)