Objavljen novi program za mlade Erasmus+ 2021 – 2027

Dugo očekivani novi program za mlade Erasmus Plus 2021-2027. objavljen je u četvrtak, 25.3.2021. godine zajedno sa Vodičem za apliciranje za prvu kalendarsku godinu programa.
erasmus plus
Novi program Erasmus+ nudi mogućnosti za studiranje u inozemstvu, stručnu praksu, dodatno educiranje i razmjenu osoblja u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja mladih. Namijenjen je učenicima, studentima, polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih, mladima, osobama koje rade s mladima i sportskim trenerima.
Osim mobilnosti, za koju je predviđeno 70% budžeta, novi program ulaže i u međunarodne projekte. To može biti saradnja univerziteta,  nastavnog osoblja, centara za obrazovanje odraslih, organizacija za mlade, omladinskih organizacija i sportskih organizacija, organizatora strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i drugih aktera u području obrazovanja i osposobljavanja.
Glavne značajke programa Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.
Uključenost: bolja ponuda za osobe s manje mogućnosti, uključujući osobe iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja te osobe koje žive u ruralnim i udaljenim područjima. Među novostima su individualne i razredne razmjene učenika i mobilnost za polaznike u području obrazovanja odraslih. Zahvaljujući novoj mogućnosti za mala partnerstva i pojednostavljenim procedurama lakše će se prijavljivati i manje organizacije, kao što su škole, omladinska udruženja i sportski klubovi. Program će imati i jaču međunarodnu komponentu kroz saradnju s trećim zemljama, a pritom se temelji na uspjehu prethodnog programa s projektima razmjene i saradnje u cijelom svijetu, koji se sad proširuju i na sektore sporta i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
Digitalizacija: Zbog pandemije ubrzavanje digitalne tranzicije sistema obrazovanja postalo je vrlo važno. Omogućit će se sudjelovanje u kvalitetnom digitalnom obrazovanju i razmjenama putem platformi eTwinning, School Education Gateway i Europskog portala za mlade i poticati stručnu praksu u digitalnom sektoru. Novi formati, omogućit će da se kratkoročna fizička mobilnost kombinira s učenjem i timskim radom putem interneta.
Okoliš+: U skladu s Europskim zeleni planom program nudi finansijske poticaje sudionicima koji biraju održive načine prijevoza. Ulagat će se i u projekte koji se bave informiranjem javnosti o ekološkim problemima i olakšavati razmjene povezane s ublažavanjem klimatske krize.
Sve gore navedeno u programu je prezentirano kroz tri ključne aktivnosti.
Program je u četvrtak prezentiran sa prvim zvaničnim pozivom dostupnim OVDJE, a više o svemu možete vidjeti u Vodiču OVDJE.
Tekst Poziva dostupan je na svim službenim jezicima Europske unije.
Tijekom posljednje tri decenije, sudjelovanje u Erasmus + programu potaknulo je osobni, društveni i profesionalni razvoj preko 10 miliona mladih ljudi. Novo programsko razdoblje imat će skoro dvostruki budžet i trajat će od 2021. do 2027. godine.
Erasmus + je prava uspješna priča i jedna od najuspješnijih inicijativa Evropske Unije. Od svog osnivanja 1987. godine, program se znatno proširio. Obuhvata sve sektore obrazovanja i obuke, počevši od obrazovanja u ranom djetinjstvu, formalnog obrazovanja, pa sve do stručnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Pored obrazovanja program posebnu pažnju posvećuje politikama prema mladima, radu s mladima, volontiranju i promociji sporta.
(mladi.org)