Objavljena knjiga urednika Admira Čavalića “Populizam, izabrane teme”

Udruženje Multi i Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla su danas objavili knjigu naslova “Populizam, izabrane teme”. Knjigu čini 10 autorskih tekstova koji se fokusiraju na ekonomski populizam, ali i druge vidove populizma prisutne u bosanskohercegovačkom javnom prostoru.

Urednik knjige je Admir Čavalić, direktor udruženja Multi.


Knjiga predstavlja skroman doprinos aktuelnoj društvenoj raspravi o tome koliki je uticaj populizma i populističkih politika na pojedinca, društvo, a naročito ekonomiju. Autorski tekstovi u okviru knjige su pisani tako da budu čitljivi, u obliku koji će zainteresovati, ali i u isto vrijeme maksimalno informisati čitaoca.
Pritom je svaki od radova referentan jer bazira ključne argumente na aktuelnim naučnim/stručnim izvorima. Zbog toga se može, i poželjno je da se koristi za buduća istraživanje i publikacije na temu populizma.
– U svijetu se u proteklih nekoliko godina upozorava na rast političkog populizma, i to naročito u razvijenim zemljama Zapada, gdje se ovaj fenomen nekada manifestira kao marginalna politička pojava, a nekada kao ukupni mainstream politike. Bosna i Hercegovina je kao i kod bilo kojeg drugog pitanja, na određeni način specifična. Na sceni je latentni populizam, prisutan u svakoj pori društva. Posljedica navedenog je kočenje bilo kakvih mogućnosti reformi koje bi pritom poremetile mitologiju na kojoj se zasniva dati populizam. Zbog toga se najveći dio populističkog narativa temelji na ekonomskim mitovima koji nastoje objasniti položaj male eksploatisane zemlje u velikom, globalnom svijetu kojeg kontrolišu određene elite – navodi Admir Čavalić, urednik knjige.
Cilj izdavača je da napravi pionirski iskorak i shodno vlastitim znanjima i iskustvu pokuša objasniti fenomen populizma. Pored toga, svjesni da će se u skorijoj budućnosti u našoj zemlji pojaviti neki novi oblici populizma, poput onog koji se veže za migrantsku krizu, izdavači su smatrali da je nužno upozoriti na postojeće populizme, prije svega ekonomske prirode, a koji su sveprisutni u našem javnom prostoru i nerijetko ostaju neopaženi kao takvi. Zbog toga je poseban dio knjige posvećen aktuelnoj Covid-19 pandemiji i populizmima koji prate istu.
Na kraju, razumijevajući postojeću ekonomsku krizu, kako globalnu, tako i onu nacionalnu u Bosni i Hercegovini, izdavači su odlučuli da knjigu “Populizam, izabrane teme” učine dostupnu svim zainteresovanim čitaocima.
Pored klasičnog printanog izdanja knjige, urađeno je i prilagođeno Internet izdanje.
Knjiga se može besplatno preuzeti na: http://ipi-akademija.ba/file/populizam/115
(Biznisinfo.ba)