Odmor uz adrenalinske sportove u srcu Manjače

BANjALUKA – Turističko-rekreativni kompleks “Manjača”, u sklopu kojeg je i jezero u mjestu Šljivno, za kratko vrijeme postao je omiljeno mjesto za odmor, opuštanje i rekreaciju brojnih stanovnika banjalučke regije, ali posjetilaca iz cijele Republike Srpske.

Nekad je bilo sastavni dio vojnog poligona, a danas je mjesto za izlet, kupanje i ribolov. Veliku posjećenost jezeru na Manjači potvrđuje i činjenica da dnevno i po nekoliko hiljada posjetilaca osvježenje od vrućine i užarenog asfalta nalazi upravo na ovom mjestu.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je za “Glas Srpske” da je ove sezone značajno povećana posjećenost u odnosu na prethodnu godinu, a naročito vikendom, kada čitave porodice dolaze da uživaju u ovom turističkom kompleksu.

– Ove sezone smo posjetiocima pružili dosta novih sadržaja, novih aktivnosti, kao i bolje uslove za odmor. Plaže su uređene, a voda u jezeru čista. Svakako je sve to doprinijelo rekordnoj posjećenosti – rekao je Ilić.

Na jezeru je postavljen vodeni park, a pored su različiti sadržaji, poput parka na naduvavanje.

Kako kaže prisutni su rekreativci i udruženja koji se bave sportovima na vodi, ali i škole sporta poput “Kaspera”.

Kako je naglasio, ponuda jezera upotpunjena je adrenalinskim skijanjem na vodi, tzv. “Vejk parkom” (Wake park).

– Organizujemo škole sporta, koje privuku naše najmlađe posjetioce, dok svake subote organizujemo dane namijenjene za uživanje cijele porodice. Imamo stalne obuke skijanja na vodi, plivanja, jedrenja, veslanja – dodao je Ilić.

Posebno je istakao skijanje na vodi kao turističku atrakciju koja je ovom lokalitetu dala dodatnu dimenziju i koja uvijek privuče veliki broj rekreativaca. Ilić kaže da mnoge porodice na jezero, koje čuva prirodu i njena bogatstva, dovode djecu da bi ih naučili prvim vještinama na vodi i bavljenju sportom.

– Takođe imamo i vaterpolo golove za djecu i odrasle. Ove godine počeo je da radi i plažni bar. Uskoro krećemo u uređenje i izgradnju ribarskih platformi za takmičenja koja će organizovati Ribarsko društvo “Banjaluka” – pojasnio je Ilić.

U planu je, kako kaže, da bude izgrađen koncertni prostor.

– Nadam se da će biti gotov već sljedećeg mjeseca. U dogovoru sa gradskom administracijom radimo na modernizaciji i asfaltiranju kružne saobraćajnice, koja će majkama sa kolicima, djeci na rolerima i ostalim posjetiocima obezbijediti šetnju oko jezera i užitak u ambijentu – dodao je Ilić.

Uspješna sezona, kako kaže, im je ukazala na dodatnu potrebu, a to je proširenje kapaciteta parkinga, koji je u rekordnom vremenu sređen, a obnovljeni su i sanitarni čvorovi.

Posjetioci

Banjalučanka Milica I. koja posjećuje jezero od otvaranja, rekla je da je ove sezone daleko više sadržaja nego prethodnih godina te da je Manjača jedan od izbora za bijeg od vrućih ljetnih dana.

– Kada se prisjetim prethodnih godina, današnji izgled je zaista na svjetskom nivou. Vidi se da su se potrudili da svi uzrasti imaju određene aktivnosti i da svoje vrijeme iskoriste što je najbolje moguće. Ove godine preskačemo ljetovanje i često smo vikendom ovdje – rekla je ova Banjalučanka.

 

Preuzeto sa: mladibl.com

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“