Održana konferencija u Parlamentarnoj skupštini pod nazivom: “Izgradnja mira i sigurnosti”

Nedavna konferencija u Parlamentarnoj skupštini u Sarajevu okupila je mlade od 15 do 30 godina koji su pokazali interes za aktivno učestvovanje u izgradnji mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija, koja je okupila stručnjake iz različitih područja, bavila se važnim temama međunarodnih odnosa, prevencije konflikata, ljudskih prava i sigurnosti u digitalnom svijetu.

Mladi učesnici/ce su imali jedinstvenu priliku čuti iskustva i mišljenja stručnjaka o ovim pitanjima koja su od ključne važnosti za društvo. Paneli su bili usmjereni na razumijevanje uloge mladih u poticanju mira, sprečavanju sukoba i jačanju sigurnosti u digitalnom okruženju

Govornici na Parlamentarnoj skupštini bili su:  Nejra Veljan iz Antlanske inicijative, koja je govorila o On-line radikalizacijama i prijetnjama na socijalnim medijima Zapadnog Balkana, Lara Sutović, JaBiHEU, govorila je o mladima i HUB-u  za digitalnu sigurnost, Hajrudin Solak, BHRI programme (IOM), „BHRI Aktivnosti na pomirenju i saradnji mladih u BIH“ , Satka Hajdarpašić, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore, „Sigurnost kao osnova za prosperitet“ – Sigurnost u regionu, te Sanja Dalar – Agencija za ravnopravnost spolova BiH – „UN rezolucija o gender ravnopravnsti br 1325“.

Konferencija je naglasila važnost sigurnosti u digitalnom svijetu, s obzirom na sve veću prisutnost tehnologije u svakodnevnom životu mladih, a posebna pažnja posvećena je i zaštiti ljudskih prava kao temeljnog elementa mira i stabilnosti.

Ova konferencija potaknula je mlade učesnike da se aktivno angažiraju u izgradnji mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Kroz interaktivne rasprave i radionice, mladi su dobili priliku izraziti svoje stavove, dijeliti ideje i pronalaziti inovativna rješenja za izazove s kojima se suočavaju.

Učestvovanje mladih u ovom događaju potvrđuje važnost njihovog glasa u političkim procesima i donošenju odluka koje utječu na njihovu budućnost. Konferencija je pružila platformu za izgradnju mreža i suradnju među mladima koji dijele iste ciljeve u stvaranju mirnijeg i sigurnijeg društva.

Konferenciju je organizovao Omladinski resursni centar Tuzla (ORC) i CAT Bosna i Hercegovina.