OK Fest pokreće rock karavan: Kultura kreće na put kroz Bosnu i Hercegovinu

U želji da što kvalitetnije promovišu planirani i najavljeni program OK Festivala za 2021. godinu, OK tim je pokrenuo projekat “Nektar OK Fest karavan” i tako najavio brojna interesantna kulturna dešavanja širom BiH.
Usljed pandemije korona virusa koja je od marta mjeseca prisutna u našoj zemlji i regiji i koja je u potpunosti promjenila životne navike i svakodnevnicu, te u negativnom kontekstu značajno uticala na mnoge privredne grane, od kojih su najpogođenije turizam i festivalska industrija, kao i kompletna kulturna scena, svi događaji, festivali i manifestacije većeg kapaciteta u našoj zemlji, regiji, Evropi i svijetu su prolongirani za narednu godinu.
OK Fest pokreće rock karavan: Kultura kreće na put kroz Bosnu i Hercegovinu  – Hercegovina.in
“U želji i namjeri da što kvalitetnije promovišemo planirani i najavljeni program festivala za 2021. godinu, te u partnerstvu na institucijama kulture u Republici Srpskoj i BiH stvorimo kvalitetan kulturni sadržaj koji će istovremeno vratiti program i publiku u ove ustanove, OK team pokrenuo je projekat ‘Nektar OK Fest karavan’. Namjera istoga je da ‘probudi’ i ‘osvježi’ kulturne sadržaje u našoj zemlji, koji su gotovo upotpunosti obustavljeni tokom većeg dijela 2020. godine”, navodi se u saopćenju OK Festa.
Stanice Nektar OK Fest karavana bit će one sredine iz kojih dolazi najveći broj posjetilaca na Tjentište, kako bi im na taj način pružili zahvalnost za ukazano povjerenje tokom šest godina postojanja festivala, ali i kako bi im u vrijeme krize izazvane pojavom korona virusa donijeli dašak Tjentišta i festivala u njihov grad. Kompletan program sprovodiće se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje u trenutku realizacije istoga budu na snazi.
Karavan kreće iz opština Foča, koja je i domaćih najvećeg muzičkog festivala u BiH. Dvodnevni program koji će se realizovati 17. i 18. oktobra u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, obuhvatit će zanimljive kulturne sadržaje koji u novom ruhu, često nazivanim i “novo normalno” za publiku ove regije, poslije duge pauze donose atraktivan program.
“Program započinje u subotu 17. oktobra u izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje, otvaranjem izložbe ‘OK Fest retrospektiva’ autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka. Nakon toga u bioskopu Dolly Bell očekuje nas projekcija filma ‘Tusta’, reditelja Andreja Korovljeva. Riječ je o dokumentarnom filmu o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma – Branku Črnac Tusti, frontmenu benda KUD Idijoti. Večernji sati u subotu 17. oktobra u Gradskom pozorištu Foča, rezervisani su za koncert Nenada Marića alias Kralj Čačka, koji trenutno uživa veliku popularnost u cijeloj regiji. Njegova muzika predstavlja mješavinu jazza, bluesa, rock ‘n’ rolla i šansone i ne tako rijetko, mnogi ga porede sa velikanom Tomom Waitsom”, saopćili su organizatori.
U nedjelju 18. oktobra program Nektar OK Fest karavana donosi projekciju još jednog dokumentarca sa elementima igranog filma. Ovoga puta riječ je o filmu “Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu”, reditelja Mladena Matičevića. Promocijom knjige autra Dušana Vesića “Bunt dece socijalizma”, koja donosi priču o prvoj generaciji bendova novog talasa jugoslovenske rock kulture, Nektar OK Fest karavan završava dvodnevni program u Foči i nastavlja put Trebinja, gdje nas u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, 31. oktobra i 1. novembra očekuje takođe veoma interesantan i sadržajan program.
Broj mjesta na svakom najavljenom događaju je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ulaz je besplatan, a sve informacije o načinu preuzimanja ulaznica biće dostupne na zvaničnom linku FB događaja, kao i u Centru za kulturu i informisanje Foča.
Nakon Foče i Trebinja, sljedeće stanice na kojima staje Nektar OK karavan su Zvornik (JU Dom omladine, 05. – 06. novembar), Banjaluka (Kulturni centar Banski dvor, 10. – 11. novembar), Mostar (Muzički centar Pavarotti, 27. – 28. novembar). Uskoro će biti poznati programi za navedene gradove, kao i datumi i program koji nas u narednom periodu očekuje u Gradišci, Doboju, Zenici, Sarajevu, Tuzli.
Ne propustite zanimljive sadržaje koji donosimo u vaš grad. Pridružite se Nektar OK Fest karavanu, prisjetimo se najljepših momenata sa Tjentišta u proteklih 6 godina, i pripremimo se za novo zajedničko druženje i poglavlje Nektar OK Festa 2021, koje nas očekuje 16/17/18 jula 2021. u Nacionalnom parku Sutjeska.
(klix.ba)