OKUP uspješno implementirao radionice za mlade u Brčkom, Bugojnu i Goraždu!

Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno uspješno je implementirala tri trodnevne radionice u okviru projekta “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost”; i tako zaokružila prvi dio svog razigranog teatarskog puta. Prva radionica održana je u Brčkom od 12. do 14. maja, dok su se druge dvije radionice održale u Bugojnu od 2. do 4. juna i u Goraždu od 9. do 11. juna. Projekat “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost” provodi Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno u okviru projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Cilj održanih radionica je bio pružiti mladim ljudima priliku da razvijaju sebe i svoje vještine kroz teatar i sve što on može pružiti. Radionice su osmišljene kao jedna kreativna laboratorija u kojoj učesnici istražuju vlastito tijelo kao glumački aparat, koristeći glas i scenski pokret, te sopstvenu kreativnost i emocionalni izričaj. Pored toga, na radionicama se kao inspiracija i dramski predložak koristio tekst “Buđenje proljeća” Franka Wedekinda, a učesnici su ga svojim promišljanjem donijeli u savremeni kontekst.

Iako je primarni fokus na praktičnom radu i teatarskoj igri, kroz nju su učesnici imali priliku i učiti o eskperimentalnim teatarskim formama i lutkarstvu. Na cijelom tom putu vodili su ih mladi edukatori Senad Milanović (glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske), Abas Hamzi (student režije) i Benjamin Konjicija (apsolovent dramaturgije).

Posebna atrakcija bio je lutak Vudu, koji je bio partner mladima tijekom cijelog procesa. Vudu, kreiran od strane edukatora Benjamina Konjicije i njegovih saradnika, privukao je pažnju svih zbog svoje veličine i jedinstvenosti.

Svi učesnici su pokazali veliku angažiranost i talent, bez obzira na to je li ovo bio njihov prvi put na pozornici ili su već imali iskustva u teatarskom svijetu. Svoju snagu, kreativnost i hrabrost na sceni mladi su pretočili u tri teatarske etide koje će se spojiti u jednu cjelinu i biti prezentovane na najstarijem teatarskom festivalu BiH, 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA koji će se održati u julu u Bugojnu. Prezentacija će biti održana 17.07.2023. (ponedjeljak) u 12:30h u Pozorišnoj dvorani.

Teatar se zaista pokazao kao itekako koristan i plodonosan alat, a svima koji su učestvovali otvorio je nove perspektive i motivirao ih da budu proljeće koje nikada neće izblijediti! #proLjetnobudjenje

Više o projektu i radionicama možete pročitati na https://okup.ba/

Omladinska kulturno-umjetnička platforma (OKUP) Bugojno je umjetnička platforma za mlade koja se fokusira na promoviranje kulture i umjetnosti, kao i na edukaciju mladih. Smatramo da je umjetnost ključna za razvoj mladih i njihov rast, stoga smo se posvetili stvaranju okruženja u kojem će mladi moći istraživati, razvijati svoje talente i stvarati. Kao omladinska organizacija, OKUP je posvećen stvaranju prilika za mlade ljude, ne samo da steknu nova znanja i vještine, već i da ih primijene u praksi. Naša misija je stvoriti okruženje u kojem mladi mogu iskazati svoju kreativnost i razvijati svoje ideje, kako bi postali aktivni članovi društva.

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“