Otvoren poziv za 6 učesnika iz Bosne i Hercegovine za razmjenu u Češkoj Republici

naslov projekta: Omladinska razmjena „Umetnost uključena“

Datum projekta: 30.10.2023. – 08.11.2023.

Organizacija pošiljaoca: ”BRAVO”

Organizacija domaćin: ”Progres mladih”

Mjesto: Jizbice pod Blaníkem, Češka Republika

Uzrast učesnika: 16+

Broj učesnika: 6

Radni jezik: engleski

Rok za prijavu: 05.08.2023.

Ovaj projekat je podržan i sufinansiran od strane Erasmus+ programa. To znači da će vam putni troškovi, smještaj i hrana biti u potpunosti pokriveni ako budete odabrani za projekat. Podrška Europske komisije za izradu ove publikacije ne predstavlja odobravanje sadržaja, koji odražavaju stavove samo autora, te se Komisija niti EACEA mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

O PROJEKTU
Projekt Art Included podržava ciljeve i potrebe Strategije inkluzije i raznolikosti i Strategije za mlade sa svojim glavnim ciljem da pruži kvalitetnu priliku za učenje za mlade s manje mogućnosti da razviju vještine za poboljšanje ličnog i profesionalnog života i povećanje šansi. na tržištu rada. Projekat će pomoći mladima da nauče da se prilagode svijetu koji se brzo mijenja i postanu nezavisniji, razviju bolje vještine saradnje, lakše se prilagode multikulturalnim sredinama i postanu aktivni mladi građani svjesni zajedničkih evropskih vrijednosti.

 

ART Uključena je devetodnevna razmjena mladih u Češkoj, gdje će glavni alat za učenje biti pozorišna improvizacija i neke druge metode vezane za umjetnost (na primjer, muzičke sesije). Pozorišna improvizacija je odličan, inovativan i inkluzivan alat koji pomaže mladima da poboljšaju kreativnost, samoizražavanje, komunikaciju, poznavanje stranih jezika, saradnju, improvizaciju, samopouzdanje i proaktivan stav, međusobno razumijevanje, prezentacijske vještine i još mnogo toga. Biće održane sesije na kojima će se razgovarati o aktuelnim problemima sa kojima se mladi suočavaju širom Evrope, kao i da se podigne svijest o velikim prednostima visoko inkluzivnog društva i kako svaki pojedinac može doprinijeti njegovom postizanju.
Projekt ima za cilj razbiti predrasude i stereotipe kroz set vježbi pozorišne improvizacije koje uklanjaju interkulturalne barijere i pomažu mladima da uđu u tuđe cipele kako bi lakše razumjeli različite perspektive i naučili kako prenijeti vlastita gledišta. Interkulturalni dijalog i učenje zajedno s osjećajem Evropljanina bavit će se interkulturalnim aktivnostima, kao što su igre i sesije za promociju zemalja i kultura učesnika, ali i sesije posebno posvećene programu Erasmus+ i drugim evropskim prilikama za mlade Evropljane da ostvaruju svoje profesionalne i lične ciljeve.

CILJEVI PROJEKTA
Pomaganje mladim ljudima da steknu i razviju kompetencije, vještine i stavove za svoj lični i profesionalni život kroz inovativne alate inspirisane umjetnošću

Promoviranje umjetnosti kao visoko efikasnog alata za osnaživanje mladih i jačanje inkluzivnijeg društva

Poticanje međunarodne i interkulturalne saradnje, njegovanje tolerancije i interkulturalne svijesti, kao i aktivnog građanstva kod mladih Evropljana

PROFIL UČESNIKA
Stvoren je za mlade ljude koji žele proširiti svoje znanje, nadograditi svoje vještine i proširiti vidike.

Učesnici moraju biti sposobni da komuniciraju na engleskom jeziku. Učesnici moraju prisustvovati svim treninzima i aktivno učestvovati u njima.

Tražimo učesnike sa manje mogućnosti, koji imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva sa Erasmus+ programom, koji su zabrinuti za temu različitosti i inkluzije i zainteresovani za samousavršavanje, međunarodnu saradnju i diskusiju, i koji žele da istražuju umjetničko izražavanja kao inovativne metode samorazvoja.

O ORGANIZACIJI HOSTINGA
‘’Youth Progress’’ ima misiju da pruži mogućnosti mladim ljudima da razviju i ostvare svoj potencijal. Razvijamo i posredujemo učešće mladih u aktivnostima neformalnog obrazovanja, podržavajući na taj način lični i profesionalni razvoj i aktivniji i kvalitetniji život pojedinaca i zajednice. Youth Progress ima za cilj da izgradi platformu u okviru koje će se kreirati i razvijati kvalitetni i inovativni neformalni obrazovni projekti i koja će podržati aktivni interes mladih za razvoj i unapređenje života sebe i svog okruženja. Vjerujemo da nečiji proces učenja uvijek treba da ide ruku pod ruku sa poniznošću i poštovanjem vještina i znanja drugih, kao i poštovanjem različitih praksi i gledišta. Istovremeno, ovakav pristup nam omogućava da budemo otvoreniji za nove stvari i da u potpunosti iskoristimo potencijal učenja.
SMJEŠTAJ, HRANA I PUTOVANJA
Učesnici će boraviti u prirodnom području Češke Republike u blizini sela Čechtice (nešto više od 1 sat od Praga) u objektu Rekreační středisko Jizbice.

 

Objekat služi kao mjesto za rekreaciju uglavnom za školske izlete i izlete na otvorenom, kampiranje ili kompanijske događaje. Pruža punu sportsko-rekreativnu upotrebu od plivanja do tenisa, igara loptom do planinarenja. Hotelski kompleks nudi jedan prirodni bazen, terene za fudbal, rukomet, košarku i odbojku.

 

Tokom boravka hranu će pripremati iskusni kuvari, obezbeđeni u objektu. Biće obezbeđena tri obroka i dve pauze za kafu dnevno.

 

Detaljnije: bravo-bih.com

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi