Otvoren poziv za prijavu – Nagrada EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj, 2023

Poziv za podnošenje prijava za petu po redu Nagradu EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj je otvoren do 15. marta 2023. Ovogodišnje izdanje nagrade posvećeno je uključivanju Roma u digitalnoj agendi i zelenoj ekonomiji , koji predstavljaju nove mogućnosti za unapređenje položaja Roma i Romkinja u regionu u budućnosti.

Nagrada EU za integraciju Roma 2023. promovisaće privatne ili javne inicijative različitih relevantnih romskih i neromskih aktera – javnih institucija, privatnih kompanija i preduzeća, poslodavaca, nastavnika i organizacija civilnog društva – kako bi se poboljšala uloga Roma u implementaciji i ostvarivanju koristi od zelene ekonomije i digitalne agende.

Integracija Roma i dalje je ključni prioritet u procesu proširenja EU i Evropska komisija je posvećena podršci i priznavanju rada romskih i neromskih javnih institucija, privatnih kompanija, preduzeća (uključujući, ali ne ograničavajući se na, poslodavce i pojedince kao što su nastavnici ili zdravstveni akteri) i organizacije civilnog društva koje su pomogle i postigle značajan napredak, konkretne održive rezultate i pozitivne promjene.

Nagrada za 2023. takođe potvrđuje opredijeljenost EU da podrži i prizna rad na integraciji Roma. Rodna ravnopravnost i osnaživanje Romkinja u oblasti zapošljavanja je važna dimenzija.

Nagrada za integraciju Roma u EU ima za cilj jačanje političke posvećenosti i podrške inkluziji Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Ovogodišnja nagrada koja stavlja fokus na zelenu ekonomiju i digitalnu agendu je peta po redu. Prvo izdanje nagrade prepoznalo je važnu ulogu koju imaju organizacije civilnog društva koje rade na integraciji Roma. Drugo izdanje je promovisalo inkluziju, integraciju i osnaživanje romske omladine. Treće izdanje bilo je posvećeno „Nepoznatim herojima“, Romkinjama koje su svojim radom i zalaganjem unapredile društvenu integraciju Roma ili donele pozitivne promene u svoje zajednice.

Četvrto izdanje bilo je posvećeno izuzetnim ljudima koji promovišu ravnopravnost kroz zapošljavanje.

Nagradu finansira Evropska unija, a sprovodi Roma Active Albania.

Prijave se podnose do 15. marta 2023. godine.

Više informacija o načinima i uslovima podnošenja prijava:

Information and Rules of the EU Award For Roma Integration_2023_SRB.pdf (europa.eu)

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi