Otvoren treći konkurs za nagradu Zagorka Golubović

Otvaramo treći po redu konkurs za nagradu “Zagorka Golubović”. Dobitnica nagrade za 2021. godinu je Lara Končar, dok je dobitnik nagrade za 2022. godinu Bojan Baća.

Pozivamo mlađe istraživače i istraživačice, master studente, doktorante ili one koji su stekli doktorat u proteklih pet godina, da se prijave na konkurs koji će biti otvoren do 30. juna 2023. godine.

Potrebno je poslati objavljeni tekst uz kratko obrazloženje (do pola stranice) kako prijavljeni rad odgovara na propozicije konkursa uz navođenje časopisa/zbornika gde je i kada je tekst objavljen. Uz prijavu je obavezno priložiti biografiju.

Prijave se šalju isključivo elektronskim putem na mail adresu institut@ifdt.bg.ac.rs sa naslovom maila (subject maila) ”Za nagradu Zagorka Golubović – ime i prezime”.

Nagrada je namenjena za tekst objavljen u protekloj godini na srpskom (bosanskom, hrvatskom, crnogorskom) ili engleskom jeziku u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova. U obzir dolaze tekstovi koji na angažovani način pristupaju regionalnim ili širim društvenim problemima. Tekstovi treba da predstavljaju originalne naučne radove iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Dozvoljena su i empirijska i čisto teorijska istraživanja.

Radovi koji se podnose:

  • treba da funkcionišu kao poziv drugima da se uključe u proces refleksije i intervenisanja u društvenu stvarnost – da podstaknu promišljanje i da ohrabre na delovanje postavljanjem u fokus tema i metoda koje izazivaju dominantne narative;
  • da sadrže kritičku, odnosno angažovanu nameru – nastojanje da se naučni uvidi na određeni način pretoče u smernice za delanje (operacionalizuju), dakle da ponude mišljenje koje hoće da bude delanje;
  • treba da nastoje da uključi veći broj aktera u promišljanje i delanje spram institucionalne stvarnosti, za šta je neophodna argumentacija razumljiva široj publici, ali usled koje tekst neće izgubiti na rigoroznosti i kvalitetu naučnih uvida. Dakle, tekst treba da krasi angažujući jezik.

Najbolji tekst prema oceni žirija će biti ponovo objavljen u jednom od časopisa Instituta – Filozofija i društvo ili Kritika. Autor/ka teksta će dobiti i novčanu stipendiju.

U skladu sa važećim Pravilnikom o dodeli nagrade Zagorka Golubović žiri će doneti odluku najkasnije do 31. oktobra 2023. godine.

Preuzeto sa: ifdt.bg.ac.rs

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“