OVDJE SAM – VIDLJIVA I PONOSNA

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, u BiH živi 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama, što je nedopustivo malen procenat učešća žena s invaliditetom.

Zbog toga je MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija kreirao projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija.
Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.
U narednom periodu će koalicije organizacija osoba s invaliditetom iz regija Doboj i Bijeljina, te Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona da kontaktiraju i posjete porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motiviranja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program.
Projekat se implementira pod imenom „Ovdje sam – vidljiva i ponosna“, jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju.
Projekat ”Ovdje sam – vidljiva i ponosna” je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo.
#OvdjeSam#VidljivaiPonosna#VisibleAndProud#ŽenesInvaliditetom#WomenWithDisabilities#GenderEquality#SDG5#LeaveNoOneBehind#BiH
Na slici je Arijel Kurtagić, učesnica kampanje #ProbudiSe 2021.
(myrightbih)