OVO JE GRAD NA BALKANU GDJE NEMA PODJELA: SRBI, HRVATI, BOŠNJACI ŽIVE HARMONIČNO BEZ NACIONALNIH PODJELA

U POTPUNOSTI JE BALKAN PODIJELJEN NAKON ZAVRŠETKA RATA KOJI SE ODIGRAO DEVEDESETIH GODINA.


TEŠKO JE NAVESTI IJEDAN PRIMJER GDJE NACIONALIZAM NE POSTOJI I KSENOFOBIJA NA PROSTORIMA BALKANA.
A pored svega navedenog, ipak, u BiH postoji jedan grad koji nikada nije bio podijeljen, gdje Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive u potpunoj harmoniji, nema nikakvih amoniziteta i podjela, taj grad je Tuzla. Grad u kojem se 23 godine od rata ne osjeća kao da se isti dogodio.
Priča koja slijedi primjer je jedinstvo građana ovog grada, a imali smo primjer ljetos, kada se održao najveći muslimanski praznik, Bajram, kada su na Trgu slobode u Tuzli, iz udruženja mladih Obnova i Kola srpskih sestara iz Tuzle pripremili bajramsko druženje uz baklavu, kolače i kafu, iskoristili su tako priliku da čestitaju najveći muslimanski praznim svim građanima BiH, Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.
Tuzla je inače oduvijek bila grad gdje se cijenilo svoje, a poštovalo tuđe. U ovim vremenima punim izazova, ovo je možda i najbolja poruka koju ćemo svima poslati u BiH i regionu, kao i čitavom svijetu da nemaju alternativu suživot i multietičnost, istakli su organizatori ovog druženja, Udruženje Zmajevo srce.
U Tuzli je poznato kako nikada ezan sa munare nije smetao crkvenom zvonu, ali i obrnuto. A svi oni koji imaju bilo kakve predrasude prema drugome, i drugačijem, mi toplo preporučujemo da posjetite ovaj grad, da vidite u kakvoj harmoniji žive građani ovog grada.
(dobardan.info)