Panel: Šetnja za sve!

Fondacija CURE vas poziva da prisustvujete održavanje panela pod nazivom „Šetnja za sve!“ koji se održava 14.10.2020. od 18:00 u Historijskom muzeju u Sarajevu. Centralna tema panela je nasilje nad LGBTI osobama i BH Povorka ponosa.

Naši govornici su: Lejla Huremović, Jadranka Miličević i Mirza Halilčević. Panel vodi i moderira Maida Zagorac. Nakon panela planirano je druženje i zakuska. Vidimo se!
Više informacija o panelu u nastavku: Činjenica da su LGBTI osobe svakodnevno izložene različitim oblicima nasilja je više nego poznata. LGBTI osobe trpe diskriminaciju u svim segmentima života od slobode okupljanje, obrazovanja, zaposlenosti, prava na privatni i porodični živom, zdravlja, sporta itd. Jedan od najtežih problema jeste nasilje koje se manifestuje kroz psihičko i fizičko nasilje. LGBTI osobe svakodnevno su izložene psihičkom nasilju počevši od najbližih članova porodica pa do šire društvene mase koja nemilosrdno etiketira LGBTI osobe u bosanskohercegovačkom društvu. Homofobija, bifobija i transfobija imaju jedan glavni cilj, a to je povrijediti integritet, zdrave i sigurnost osoba koje se izjašnjavaju kao pripadnici/ce LGBTI populacije. Ova vrsta nasilja nad LGBTI osobama se uveliko služi predrasudama i stereotipima pa u procesu vršenje nasilje ne izostavljaju čak ni osobe „koje im liče“ na pripadnika/cu LGBTI zajednice.
Ono što je možda i najgore, ali sigurno najvažnije istaći jeste fizički i psihičko nasilje koje LGBTI osobe trpe u porodici. Ovakav oblik nasilja, pogotovo nad mladim LGBTI osobama djeluje potpuno devastirajuće i ostavlja ogromne posljedice na mentalno zdravlje i generalno samozadovoljstvo životom osobe. Bosna i Hercegovina je tradicionalna država, a pored toga i patrijarhalna što dodatno utiče na percepciju porodice kao stuba. Porodica zaista i jeste stub i trebala bi da predstavlja osnovni izvor podrške i prihvatanja, međutim kada je porodica okružena visoko patrijarhalnim društvenim normama onda LGBTI osobe ostaju bez podrške, bez osnovnog stuba. Jako često se dešava da LGBTI osobe kriju svoj pravi identitet od porodice jer se boje biti odbačeni, boje se da će biti zlostavljani i ovo su osnovni razlozi zbog kojih moramo obratiti veliku pažnju na mentalno zdravlje LGBTI osoba.
Nasilje nad LGBTI osobama je glavni pokretač straha kod LGBTI osoba kada govorimo o okupljanju i javnoj borbi za LGBTI prava. Bosna i Hercegovina je u septembru 2019 godine održala Prvu BH povorku ponosa i na taj način historiju ove države učinila šarenijom. Prva BH povorka ponosa je prošla u najboljem redu, međutim ono što je sigurno bilo primjetno jeste manjak prisustva mladih LGBTI osoba. Isto tako, nije bilo teško primjetiti da su se mnoge osobe maskirale dok su šetale Sarajevom boreći se za svoje prava. Čak i tokom historijskog dana borbe za LGBTI prava u Bosni i Hercegovini pojedini/e pripadnici/e LGBTI zajednicu nisu se osjetili osnaženim da prikažu svoje lice svijetu jer su se bojali upravo nasilja od strane porodica i društva.
Iz gore navedenog proizilazi centralna tema panela NASILJE NAD LGBTI OSOBAMA I BH POVORKA PONOSA. Panel ima za cilj ukazati na važnost aktivnijeg rada u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama, te koncept nasilja povezati sa BH Povorkom ponosa koja nažalost zbog društvenih normi nije dostupna svim pripadnicima/cama LGBTI zajednica u Bosni i Hercegovni.
Panel se organizuje u okviru projekta “The Time is Now” kojeg finansira Europska Unija. Opšti cilj projekta pod nazivom „Sada je vrijeme“ jeste zagovaranje i poboljšanje zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih osoba (LGBTI) na Zapadnom Balkanu i Turskoj (WB&T) promicanjem, podržavanjem i postizanjem dinamičnijeg i utjecajnijeg LGBTI pokreta koji aktivno sudjeluje u oblikovanju javnih rasprava o demokraciji, ljudskim pravima, socijalnoj i ekonomskoj uključenosti i vladavini zakona te sposobnosti da utječemo na procese, politike i odlučivanje.
 
(mreza-mira.net)