Parlament FBiH uvodi turnuse: 12 minuta rada-24 dana odmora

Slikovni rezultat za parlament fbih satro
Na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izglasana je odluka da se promijeni radno vrijeme ove ustanove zbog efikasnijeg rada i konkretnijih poteza. Dosadašnji nerad je ovom odlukom ukinut, te će parlamentarce primorati da rade efikasnije, duže i konkretnije.
“Dosadašnji sistem je u najmanju ruku katastrofalan. Nismo vidjeli nikakav progres, a sjednice je bilo gotovo nemoguće održati. Kolege su se danas usaglasile da se taj sistem konačno promijeni, jer se često desi da se sjednice ne održe zato što ne dođe dovoljan broj zastupnika. Tako da ovi koji dođu tehnički se pojave džaba. To se više neće dešavati i nećemo im priređivati ovakve scene. Novim zakonom će se postići efikasnost, ali i ustrojiti radna disciplina, koja je ključna kako bi se zaustavilo ovo, u najmanju ruku, diletantsko ponašanje”, rekao je Salko Zildžić, parlamentarac u Parlamentu Federacije BiH.
Turnusi koji će od sada biti obavezni, će dovesti u red sve parlamentarce, te će oni koji se ne budu pridržavali snositi sankcije.
“Radni turnus 12-24, predstavlja revoluciju u radu Parlamenta FBiH. Parlamentarci će svako radno jutro dolaziti na posao u devet sati ujutro, te tu boraviti do devet i 12. To je sasvim dovoljno vremena da se pročita dnevni red, pokrenu diskusije, iznesu mišljena te stave na glasanje određeni prijedlozi te za usvajanje istih. Ako imamo red i mir na sjednici, dvanaest minuta je i više nego dovoljno. Nakon uspješno održane sjednice, svi parlamentarci će imati naredna 24 dana slobodna, jer posao tako iziskuje. Potrebno je napuniti moždane vijuge, razmisliti o svojim potezima, te u konačnici omogućiti dovoljno vremena da razmisle o tome šta bi mogli predložiti na narednoj sjednici. Mi iz kluba SDA smo jednoglasno podržali ovaj prijedlog”, dodao je Zildžić.
Za sve one koji se ne budu pridržavali novog pravila, slijedit će sankcije dežura, po kojima će morati dolaziti svako sedmo jutro od devet do devet i trideset, te će imati nakon kraja radnog vremena koje se računa od 16 sati poslijepodne, samo 12 dana slobodno umjesto 24.
Preuzeto sa: https://satro.info/