Planirate promjenu zanimanja? Obavezno obratite pažnju na ove stvari

Nakon završene srednje škole ili fakulteta mnogi od nas maštaju o uspješnim poslovnim karijerama. Ipak, brojnim osobama snovi se ne ostvare, te, usred finansijske potrebe, pristaju na poslove koji ih ne ispunjavaju.
How to Change Jobs While You're Employed
Ako ste među njima, ili jednostavno, ako se tek onako planirate okušati u drugim vodama, obratite pažnju na nekoliko bitnih čimbenika.
Prema kojim poslovima osjećate strast
Vrlo je važno da sa velikim žarom obavljate svoj posao. Ukoliko ste bezvoljni, nezainteresovani ili neispunjeni, to će poslodavac prepoznati, a posao će trpjeti. Pokušajte pronaći zanimanje koje će vas iznova motivisati i tjerati na trud, rad i svakodnevne uspjehe.
Postavite sebi pitanje gdje se vidite za par godina
Nakon što sebi postavite ovo pitanje, bolje ćete razumjeti jeste li uopšte spremni na taj korak. Jasna vizija, ali i jasan plan realizacije najbitniji su alati pri mijenjaju karijere. Budite realni sami sa sobom, objasnite sebi je li isplativo i uopšte izvodivo. Nikako ne brzajte s odlukama.
Kakva su vaša očekivanja?
To što želite promijeniti karijeru ne znači nužno da ćete u tome i uspjeti. Popričajte s osobama iz vaše okoline, konsultujte se s osobama koje su se već ranije odvažile na taj korak i procijenite jesu li vaša očekivanja u ravni s potrebama tržišta.
Ko će vam na tom putu pomoći
Ovo je vrlo bitna stavka. Svakoj osobi potrebna je podrška pri donošenju životnih odluka. Bilo da su u pitanju roditelji, prijatelj, partner ili kolege. Podrška, savjeti, finansijska pomoć vrlo su bitni na putu do cilja.
(klix.ba)