Počela izborna posmatračka misija Koalicije “Pod lupom”: Građani/ke pozvani da prijave izborne nepravilnosti, politički subjekti da poštuju izborna pravila

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” danas je započela posmatračku misiju za Opće izbore 2022. godine. U posmatračkoj misiji učestvuje 100 dugoročnih, građanskih, nestranačkih posmatrača/ica iz više od 85 organizacija civilnog društva širom BiH, a na izborni dan će biti angažovano preko 2000 posmatrača/ica izbornog dana.

U naredna tri mjeseca dugoročni posmatrači/ice će raditi na posmatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti i prevara, posmatranju izborne kampanje, te obuci posmatrača/ica izbornog dana. O svojim aktivnostima dugoročni posmatrači/ice će izvještavati na sedmičnom nivou, a iz Koalicije “Pod lupom” su poručili da će sve nalaze blagovremeno objavljivati i u skladu sa potrebama, reagovati ka nadležnim institucijama.

Ispred nas je period od tri mjeseca u kojem će Koalicija „Pod lupom“ aktivno raditi na praćenju izbornog procesa i otklanjanju izbornih nepravilnosti. Koalicija „Pod lupom“ je već i prije samog početka dugoročnog posmatranja Općih izbora 2022. godine zabilježila nekoliko izbornih nepravilnosti koje spadaju u kategoriju izborne kampanje u vremenu kada je ista zabranjena. Stoga, pozivamo sve političke subjekte i kandidate/kinje na izborima da poštuju izborna pravila, te sve institucije na saradnju u narednom periodu. Građane i građanke BiH pozivamo da se pridruže našim aktivnostima. – poručeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Izbori predstavljaju osnovni i najvažniji oblik građanskog učešća u demokratskim društvima, a nezavisne izborne posmatračke misije imaju preventivnu, proaktivnu i informativnu ulogu u zaštiti izbornog procesa. Svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontroliše do čak 140.000 stranačkih osoba u ulozi članova/ica biračkih odbora, stranačkih posmatrača/ica i kandidata/kinja na izborima, što potcrtava značaj prisustva nestranačkih, građanskih posmatrača/ica na izborima. Nestranačko posmatranje izbora zasigurno vraća povjerenje građana i građanki u izborni proces i značajno utiče na sprečavanje izbornih nepravilnosti.

Cilj Koalicije „Pod lupom“ su slobodni i pošteni izbori i zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora, zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo 8 godina. – dodali su iz Koalicije “Pod lupom”.

Iz Koalicije “Pod lupom” su podsjetili da se građani/ke mogu prijaviti za nestranačke posmatrače/ice izbornog dana, te prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“, putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.