Počeo je Forum mladih Zapadnog Balkana

Forum mladih Zapadnog Balkana 2021, koji se organizuje u okviru Berlinskog samita 2021, počeo je danasi održava se u online formatu. Forum okuplja 80 mladih lidera/ki iz regiona i Evrope, koji će razgovarati o mladima u regionu i o mogućnostima za poboljšanje njihovog položaja. U okviru događaja biće riječi o ključnim izazovima i temama kao što su pomirenje i izgradnja mira, volontiranje, nove vještine za budućnost, održivi razvoj, kao i o tome kako od „odliva mozgova“ doći do „priliv mozgova“ i kako pospješiti učešće mladih.

Učesnike i učesnice na samom početku pozdravila je njemačka kancelarka Angela Merkel kroz video poruku i tom prilikom istakla da je Regional Youth Cooperation Office (RYCO) glavni uspjeh Berlinskog procesa.
Mladi lideri i liderke sa područja Zapadnog Balkana danas su govorili u radnim grupama o različitim pitanjima čijim bi rješavanjem ovaj region postao bolje mjesto za život, i sa radom će nastaviti u nedjelju 4. jula. Kao rezultat rada predviđeno je kreiranje Regionalne agende za mlade, koja će ponuditi niz preporuka za poboljšanje našeg statusa u društvu.

Forum mladih je prateći događaj Berlinskog samita, koji zajednički organizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ) u saradnji sa drugim regionalnim inicijativama i mrežama. Organizuje se uz podršku njemačkog Ministarstva spoljnih poslova i uz sufinansiranje Evropske unije.
(vijecemladih.ba)