Upoznajte Amnu Krnjić, studenticu mašinstva koja je pokrenula edukativni YouTube kanal (VIDEO)

U trenucima kada je nastava na fakultetima online, Amna je odlučila pokrenuti edukativni YouTube kanal. Pogledajte šta je otkrila u razgovoru za STUDOMAT.
Amna Krnjić rođena je 26. marta 2002. godine u Travniku, a trenutno živi u Novom Travniku. Završila je Osnovnu školu “Safvet-beg Bašagić”, a potom MSŠ Travnik.
Amna Krnjić - YouTube
Nakon toga, Amna je upisala Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i trenutno je na prvoj godini studija na smjeru “Mašinski proizvodni inžinjering”.
U vrijeme pandemije koronavirusa, kada je nastava pretežno online, Amna je odlučila da pokrene svoj vlastiti edukativni YouTube kanal kako bi praktično uradila neke od vježbi koje bi se trebale raditi na fakultetu.
STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi pisati o dobrim i kreativnim studentima u našoj državi kako bi javnost znala kakvih uspješnih, obrazovanih i kreativnih mladih ljudi ima naša država, Bosna i Hercegovina.
Zbog toga je ekipa portala STUDOMAT.ba odlučila da napravi intervju sa Amnom koja nam je rekla nešto o sebi, fakultetu na kojem studira, ali i o edukativnom Youtube kanalu kojeg je nedavno pokrenula.

 – Tehnički fakultet sam željela upisati još od kraja osnovne škole. Uvijek sam više preferirala rješavanje zadatka iz matematike nego učenje teorije iz ostalih predmeta. Zanimali su me i TV kanali koji su u svom sadržaju imali inženjerske emisije, pa se javila i moja želja da učim o tome kako napraviti neki koristan mašinski element. Kada je došlo vrijeme da upišem fakultet, nakon kraćeg istraživanja shvatila sam da je mašinski fakultet pravi izbor za ostvarenje moje želje. Najviše mi se sviđa jer sve što se izradi vidljivo je i korisno.
Šta ti je najveća motivacija za učenje u toku studija?
 – Moja najveća motivacija tokom dosadašnjeg školovanja je želja za znanjem. Također, želim da moji roditelji budu ponosni na mene i da im se odužim za sav trud koji ulažu za moje školovanje.
Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Mašinski fakultet na UNSA? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?
 – Mislim da je ovo najbolji izbor za sve studente koji se žele baviti nekom od oblasti koju obuhvata mašinstvo. Svo osoblje fakulteta je jako prijatno i spremno da pomogne, ali naravno potrebno je mnogo samostalnog truda i rada, odricanja koja će se, ako Bog da, isplatiti.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…
“Disciplina i težak tretman su kao peć za izvlačenje srebra iz šljake. Ovo testiranje pročišćava zlato otkuhavajući smet sa njega.” (Rumi)
 – Svaka prepreka je tu da nas ojača i da nas nauči nečemu novom i podari nam još jedno novo iskustvo koje će nam olakšati rješavanje drugih prepreka. Uvijek treba pokušati ostvariti svoje želje bez straha od neupjeha i nastaviti dalje kad se on i desi, jer sve je sastavni dio života i samo trebamo nastaviti koračati dalje i upijati nova znanja i mogućnosti koje nam se pružaju.
I za kraj, reci nam koja ti je omiljena knjiga koju bi svima preporučila da pročitaju i zašto?
– Moja omiljena knjiga je Alhemičar od Paula Coelha. Sviđa mi se narav dječaka koji je odlučan da upozna svijet i sve njegove mogućnosti. Ne odustaje i teži da ostvari svoj san, bez obzira na koliko prepreka naišao i koliko teško bilo, kao i razmišljanje o znakovima u našim životima koje ima svako od nas, samo ih je potrebno prepoznati.
(studomat.ba)