Počnimo graditi sigurniji i ljepši svijet za našu djecu

Projekat Artističke labaratorije ART LAB iz Sarajeva: “Snivaj snove”
Ovih dana u regionalnoj javnosti je obznanjena jedana iznimno neobičana i plemenita, te za opštu kulturno-društvenu korist važana inicijativa. Naime, Artistička laboratorija ART LAB iz Sarajeva i organizacija Tirana Ekspres iz Albanije pokrenuli su projekat/inicijativu pod nazivom “Snivaj snove/Dream Dreams”, posvećenu uspavankama kao ugroženoj kulturnoj baštini koja je, kako stoji u saopštenju ove dvije organizacije civilnog društva, nepravedno zanemarena i ubrzano nestaje. Projekat je, kako se ističe, podržan od Berlinske fondacije MitOST kroz program Tandem Western Balkans.

Usmena ugrožena baština
Kako nam je ovim povodom kazala Sabina Šabić, direktorica ART LAB-a i pokretačica ove inicijative, uspavanke kao važan dio nematerijalne baštine svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine spadaju u usmenu ugroženu baštinu zbog redovnog biološkog odlaska generacija koje su ih aktivno koristile kao roditelji male djece ili koje su ih slušale od svojih roditelja.
“Video i audiozapisivanje uspavanki je imperativ koji ih jedino može zaštititi od potpunog nestanka. Većina novorođenih građana/ki u novoj digitalnoj eri ide u snove uz zvuke TV-a, loših reprodukcijskih sadržaja na YouTube kanalima, umjetne zvukove nekvalitetnih i nesadržajnih programa. Roditelji, pod teretom brzog tempa življenja i borbe za dostizanje dostojanstvenog života, nesvjesno doprinose nestajanju starih kultura, običaja i tradicija zaboravljajući važnost uspavanke kao muzičke forme kroz njenu sociološku, lingvističku, muzičku, etimološku, tradicionalnu, obrazovnu vrijednost”, objasnila nam je Šabić razloge za pokretanje ovog projekta.
Prema njenim riječima brojne respektabilne svjetske studije potvrđuju koristi tradicionalnih metoda uspavljivanja u ranom djetinjstvu za zdrav psihički razvoj, izgradnju porodičnih veza i povjerenja, samopouzdanje djeteta, razvoj sluha i jezičkih vještina, proširenje vokabulara i brži razvoj sposobnosti razumijevanja, izražavanja i muzikalnosti djeteta, što ima pozitivan utjecaj na djetetov daljnji razvoj, socijalizaciju i školovanje. Šabić dalje naglašava će ovim projektom pokušati sačuvati i arhivirati uspavanke iz BiH, regiona i svijeta. Arhive uspavanki u svijetu su, kako dodaje direktorica ART LAB-a, rijetkost, a još rjeđe se pronalaze kao besplatne i lako dostupne.
“Želimo pomoći roditeljima da njihova djeca već iz kolijevke proputuju svijet, uče druge jezike i dijalekte, upoznaju kulturu drugih naroda, ali i provedu čarobne i kvalitetne trenutke u blizini svojih roditelja. Odgađanjem ili nerealiziranjem ovog projekta gubi se i svaka šansa da se ova vrijedna znanja, kultura i usmena tradicija naknadno obnove jer je postojeća etnografska građa tog područja vrlo skromna, možemo slobodno reći i nepostojeća. U pitanju je kulturna baština svih naroda i manjina u Bosni i Hercegovini koji su glavno svoje stjecište imali i još imaju upravo u Sarajevu. Svi stanovnici ovog grada koristili su iste uspavanke na različitim jezicima ili identične i slične motive u narativima i pričama, a melodijske linije dolazile su i iz cijele Evrope, zaključila je Sabina Šabić.
Online platforma
Platforma Dreamdreams.ba će, kako je najavljeno, biti prva online arhiva uspavanki u svijetu koja okuplja mnoge profesionalce: muzičare, pedagoge, etnomuzikologe, producente, lingviste, prevodioce. U ovoj fazi projekta, uskoro će se moći koristiti YouTube kanal Dream Dreams, na kojem će biti prikupljene mnoge uspavanke iz svijeta, kao i autentične uspavanke iz našeg regiona.
Običaj uspavljivanja djece pričanjem priča i pjevanjem uspavanki, kako se još ističe iz ART LAB-a, ubrzano nestaje, nemilosrdno ga zamjenjuje trend uspavljivanja putem ekrana televizora, računara, tableta, telefona. “Direktni kontakt i bliskost roditelja i djece kroz glas, dodir, narativ i melodiju koji grade dječije samopouzdanje, emotivno sazrijevanje, šire vokabular i prenose važne verbalne i neverbalne poruke, nažalost, sve su rjeđi. Uz surogat digitalne kontakte, djeca se sve slabije socijaliziraju i u vlastitoj porodici i u procesu školovanja. To je samo jedan od faktora što su lakše i teže mentalne poteškoće kod mladih u alarmantnom porastu”, ističe se iz Artističke laboratorije, te se dodaje:
“Predivni ‘Nocturno’, autora Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga, oživio je legendarni Oliver Dragojević još 1979. godine, a izvedbu koju zainteresovani mogu poslušati kao prvu uspavanku projekta ‘Snivaj snove’, otpjevala je sjajna Antonija Batinić, prepoznatljivi vokal Mostar sevdah reuniona. Snimljena je uživo tokom pandemije na pustim ulicama Sarajeva, a Antonijin čarobni glas obojio je gradske ulice u sitni sat. Želimo posvetiti Antonijinu izvedbu ‘Nocturna’ sjećanju na Mahira i njegovu porodicu i zamoliti sve roditelje da pronađu vrijeme zagrljaja, blizine i pjevanja za svoju djecu. Takvi momenti su važni za osjećaje sigurnosti i ljubavi za sve nas. Nadamo se da će ‘Nocturno’ pomoći da roditelji pronađu to dijete u sebi koje su nekad bili te da će ponovo pjevati svojoj djeci. Ovim putem pozivamo sve koji koriste uspavanke, napjeve i pričice za uspavljivanje svoje djece ili se sjećaju čime su ih uspavljivali njihovi roditelji da se snime mobitelom (snimanje vodoravno) i pošalju snimku uz kratak opis na e-mail adresu: dreamdreams@gmail.com.
Vaša sposobnost pjevanja, intonacija ili ljepota glasa nisu bitne, bitno je da se ovi tekstovi i melodije sačuvaju od zaborava. Vratimo zajedno ovakve čarobne trenutke roditeljima/odraslima i djeci u naše živote, počnimo graditi sigurniji i ljepši svijet za našu djecu”, pozivaju iz Artističke laboratorije
(Đorđe Krajišnik/globalanalitika.ba)