Podrška radu bh. preduzetnica i malih biznisa kroz “BizUP” program

Britanski ambasador Matt Field, drugi sekretar Ambasade Švedske Lisa Curman i predstavnik UN Women BiH David Saunders sa 12 preduzetnica iz Bosne i Hercegovine čiji rad je podržan kroz program „BizUP“.

Svakodnevno svjedočimo doprinosu i značaju preduzetnica i njihovih malih biznisa širom BiH. Sada, kada se još uvijek veliki broj njih suočava s negativnim efektima COVID-19 krize, blagovremeno prepoznati njihove potrebe i nastaviti im pružati podršku nikada nije bilo važnije. Stoga je u oktobru prošle godine pokrenut projekat sveobuhvatne podrške bh. preduzetnicama -„BizUP“, koji je implementirala nevladina i neprofitna organizacija Fondacija 787 u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, Ambasadom Švedske u BiH i UN Women BiH.
Upravo u okviru ovog programa podržan je rad 12 preduzetnica iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Široki Brijeg, Tešanj, Srebrenica, Bosanski Petrovac, Zenica, Jajce i Banja Luka) kroz pružanje bespovratnih finansijskih sredstava i stručne podrške u vidu niza poslovnih edukacija, kao i intenzivnog rada s mentorima na unapređenju i oporavku određenih oblasti poslovanja ovih malih biznisa, te kroz promociju širom BiH.
Prethodnih mjeseci ambasadori i predstavnici ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske i UN Women BiH posjetili su neke od ovih poduzetnica, a danas su u Sarajevu organizovali susret sa svih dvanaest. Bila je ovo još jedna prilika za promociju njihovih proizvoda i djelatnosti, te razgovor o proteklom periodu i uticaju koje je ovaj sveobuhvatni program podrške imao na poslovanje njihovih firmi i njihov profesionalni razvoj.
Izvršna direktorica Fondacije 787, Dajana Džindo, sumirala je neke od pozitivnih rezultata u poslovanju bh. preduzetnica postignutim kroz program „BizUP“. “Veliko nam je zadovoljstvo što je upravo Fondacija 787 bila istinska ruka podrške ovim sjajnim preduzetnicama iz raznih dijelova BiH u periodu kada su se suočavale sa novim i nepoznatim izazovima zbog pojave COVID-19 pandemije. Drago nam je vidjeti da je ovakva sveobuhvatna podrška uz individualizirani pristup u radu sa preduzetnicama imala za rezultat poboljšanje poslovanja kod svih učesnica bar u jednom od segmenata, a 75% preduzetnica je povećalo svoju prodaju, kod 83% njih je vidljivo povećanje prihoda, dok je 5 preduzetnica povećalo broj zaposlenih, a njih 7 je zadržalo postojeće zaposlenike/ce. Također, preduzetnice su istakle i da su usvojile nova znanja iz različitih oblasti poslovanja, a najveći rast je zabilježen u oblasti finansijskog planiranja (57,8%), te upravljanja odnosima s kupcima kao alatom za povećanje prodaje (77%),” rekla je Džindo.

“Danas imam čast, zajedno sa kolegama iz Ambasade Švedske i UN Women BiH, te Fondacije 787, ugostiti svijetle primjere ženskog poduzetništva iz cijele BiH. Nakon teških posljedica pandemije, bili smo u prilici pomoći sjajnim preduzetnicama da prebrode krizu i nađu nove načine za plasiranje svojih proizvoda. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti podržavati napore koji vode ka povećanju zastupljenosti žena u politici, biznisu, sigurnosti – svim sferama života, jer je to na dobrobit cijele BiH i svih nas,” rekao je britanski ambasador Matt Field.
Lisa Curman, drugi sekretar Ambasade Švedske istakla je da je Švedska posvećena pružanju podrške inkluzivnom ekonomskom razvoju u BiH, uključujući jačanje rodne ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena. “Zanemarivati žene pokušavajući postići ekonomski razvoj nije samo pogrešno iz perspektive ljudskih prava – to je iskreno govoreći – neuko ekonomsko razmišljanje. Kroz ovaj projekat uvidjeli smo da korist nemaju samo sami vlasnici i vlasnice preduzeća, već i šira mreža dobavljača i distributera u cijeloj BiH. Švedska se nada da će se lekcije naučene iz ovog projekta moći širiti dalje i pokazati da je moguće pokrenuti, voditi i razviti mali biznis u BiH, čak i u vremenu krize,” rekla je Curman.
“Pandemija COVID-19 teško je pogodila ekonomiju, a posljedice su osjetila i mala i srednja preduzeća čije su vlasnice žene. No, u isto vrijeme, preduzetnice su poduzele aktivnosti u smjeru oporavka, razvijanja svojih biznisa, kao i njihove otpornosti. U samo nekoliko mjeseci, ovi su biznisi povećali prodaju i poslovni učinak. Danas slavimo njihove rezultate. UN Women ured u BiH je ponosan što je imao ulogu u ovom procesu, kao i na zajednički angažman sa ambasadama Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, i Fondacijom 787”, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.
(akta.ba)