Pozitivna priča- Melani i Marija iz Gruda: “Naš konjički klub utočište je za ljubitelje prirode i zdravog života!”

Ambiciozne sestre iz Gruda 2009. godine osnovale su konjički klub “Stina” koji danas okuplja mnoštvo ljubitelja ove plemenite životinje.Ideja o osnivanju kluba nastala je iz obiteljske ljubavi prema konjima dok su sestre Melani i Marija još uvijek bile djeca. Malo po malo – snovi se ostvaruju. Uz naporan rad i puno odricanja i još više ulaganja – sestre danas žive svoj san. U radu i održavanju kluba uključen je cijeli tim počevši od članova, volontera, ljubitelja konja, trenerica i svih dobrih ljudi koji podržavaju rad kluba.


Klub je službeno osnovan 2009. godine iako su konje imali i godinama prije toga na obiteljskom imanju. Priča seže u godine mnogo prije 2009.-te i ujedinjuje ljubav prema konjima, prirodi i zdravom načinu života. Sve je počelo prvim susretom s Nerom, crnom malom kobilom koja je postala obiteljski konj ljubimac samo nekoliko dana nakon prvog susreta.Njihovi mirni i školovani konji i stručno osoblje brinu se da svatko bezbrižno i sigurno uživa u druženju i jahanju konja, i tako zajedno riješavaju svakodnevne izazove.
Budući da je posao sam po sebi specifičan, takav je i njihov radni dan.”U svakom slučaju uspješnim danom sigurno bi nazvali prosječan dan u klubu kada nas posjete jahači, odemo na nekoliko terenskih jahanja kroz prirodu, ili odradimo nekoliko predavanja u školi jahanja a gosti nakon jahanja budu sretni i zadovoljni i vrate nam se ponovo sa svojom ekipom. U ljetnim mjesecima nerijetki su i posjeti mladenaca koji svoj najvažniji dan u životu žele ovjekovječiti fotografijama s našim konjima, i to nas posebno veseli”, navodi Melani Pejić.

Posao koji uključuje prirodu i životinje ima mnogo prednosti, a Pejići su po prirodi fizički aktivni.”Kada gledamo sa stajališta posla najveća nam je prednost što radimo ono što zaista volimo, a kada govorimo o jahanju konja općenito prednosti su mnogobrojne. Jahanje je odlična vježba i nudi niz zdravstvenih i fitness pogodnosti: Razvija gotovo sve mišiće na čovjekovom tijelu, poboljšava ravnotežu i vaše držanje, poboljšava mentalne koncentracije, poboljšava motoričke sposobnosti,osvježava i bistri um…”
Napominje, jahanjem bave svi koji to žele. Jahanje je izvrstan način da dijete izraste u zdravu osobu. Poznato je da su konji plemenite životinje, a Pejići su uvjereni u to zbog djece koja dolaze klub te provode vrijeme sa konjima.”Uz lijepo društvo i timski rad naših članova i konja djeca jednostavno mijenjaju navike umjesto mobitela u rukama s radošću drže četku i timare konja, umjesto igrica i interneta rado jašu i uče o konjima i sportu,umjesto kafića i kladionica djeca se druže i stvaraju navike na razgovor,upoznaju nove prijatelje i surađuju jedni s drugima uz timski rad”, ističe Melani.
Sestre i trenerice Melani i Marija, akademski su obrazovane, a Marija je usto završila i akademiju konjičkih sportova u Irskoj, te su obje certificirane od strane nekoliko svjetski priznatih organizacija.Većinu hrane za konje proizvode sami, kako bi osigurali najbolji kvalitet i izbjegli troškove.

Sestre ističu kako za njihov klub ne postoji dobna granica, no postoji niz programa prilagođenih različitim dobnim skupinama.”Rekreativno jahanje posjeduje posebnu čar. Omogućujemo vam jahanje kroz netaknutu prirodu koja nas okružuje uz grupu vama dragih ljudi,obitelji,prijatelja ili vašeg partnera. Proljeće nam pruža pogled na paprat i miris tek pokošene trave, ljeto popraćeno zvukom ptica, jesen nam dočara sve svoje čarobne boje te zvuk suhog lišća i grančica koje pucketaju pod kopitima vašeg ljubimca, te zima koja nam dočara tišinu i mir,san koji sniva priroda.

Za one velike zaljubljenike u konje nudimo i školu jahanja uz naše licencirane trenerice, kako bi naučili osnove o konjima i o konjičkom sportu. Nakon pohađanja osnova škole, osobe mogu nastaviti s treniranjem i radom te se opredijeliti za disciplinu kojom se želi baviti a klub omogućuje konje i izlaske na natjecanja svima koji žele ući u sport i profesionalno se baviti konjima. Za najmlađe jahače nudimo šetnje na posebno umiljatim konjima,uz vježbe koje djeca mogu odraditi na konju ovisno od dobi i sposobnosti djeteta,uz stalnu pratnju trenera ili osobe koja će paziti na dijete,druženje sa ždrijebadi

Za osobe s invaliditetom u ponudi imamo i terapijsko jahanje uz pratnju trenera te prilagođene vježbe mogućnostima osobe koja jaše. Osim toga svake godine organiziramo i ljetni kamp za djecu i za mlade, organiziramo fotografiranja, izlete u prirodi, proslave rođendana i još mnogo toga”, navodi Melani.Sestre su opravdano ambiciozne.”Prioritet nam je da ostanemo dostupni i pristupačni našim posjetiteljima i pružiti svakome posebno iskustvo jahanja i druženja s našim konjima, svakako bi voljeli održati i naš tradicionalni turnir tijekom godine ukoliko mjere zaštite izazvane pandemijom Covid-19 to dozvole, vidjet ćemo…”
Izvor: dnevnik.ba