POZIV ZA AKTIVISTE/TKINJE: Kampanja “Ne želimo predrasude”

„Neželimopredrasude“  je kampanja koja je započela 13. jula 2020. godina, kada je mladi aktivista Tomić Kristijan iz Lukavca (kod Tuzle) svoju ideju pretočio u stvarnost, uz pomoć drugara iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.
Misija ove kampanje je učiniti Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa susjednim državama Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, okruženjem bez predrasuda o drugom i drugačijem. Ne bismo trebali suditi o drugima prema boji kože, nacionalnosti, spolu i ostalim drugostima.

Živimo svakodnevnicu punu predrasuda, osuđujući sve ono što ne razumijemo, prije nego što to upoznamo. Smatram da ljude ne treba osuđivati po izgledu, niti po tome da li su pripadnici LGBTQ populacije, osoba sa poteškoćama, druge nacionalnosti, vjerske pripadnosti i slično. Iz tog razloga odlučio sam da pokrenem nešto sto će građanima i građankama naše žemlje i regiona promijeniti svijest o drugima i drugačijima. Želja mi je da ova kampanja ne bude samo kampanja u BiH nego da se proširi i na druge države, među kojima su i Hrvatska, Srbija, Crna Gora, ali i Njemačka, Norveška, SAD… – kaže Kristijan Tomić.
Cilj nam je da građani i građanke Bosne i Hercegovine i naravno susjednih država shvate da nam nisu potrebne predrasude i mržnja, te da je život ljepši kada se poštujemo i uvažavamo. Kroz svoj rad, prije svega želimo da angažujemo i animiramo mlade ljude, a onda i sve ostale koji se bore protiv stereotipa i predrasuda u našem društvu i zalažu se za izgradnju mira.
Kako bismo uspjeli u svom cilju, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.
Sve što morate učiniti je kliknuti na ovaj link https://forms.gle/sVUmC2DeBV1Jkx7y9 i popuniti obrazac, te ćemo Vam poslati poziv da se pridružite našoj Viber grupi.
Takođe, pripremamo i novi projekat koji se sastoji od tri dijela: osnivanje nevladine organizacije, edukativna radionica i mirovni kamp, te pozivamo sve zainteresirane donatore da nam se jave na e-mail: nezelimpredrasude@gmail.com .
Pratite nas na Instagramu @ne_zelimo_predrasude