Poziv za dostavljanje informacija: Kalendar događaja povodom Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira

Povodom Međunarodnog dana žena 2023. i Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira Mreža za izgradnju mira, Ženska mreža BiH, Inicijativa građanke za ustavne promjene i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, sa svim svojim članicama solidarno udružuju snage i organiziraju različite dogašaje širom BiH.

U proteklim godinama članice ovih inicijativa, formalnih i neformalnih mreža su povodom Međunarodnog dana žena organizirale na stotine aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, a tu praksu nastavljamo i ove godine.

Govorimo glasno i jasno o nevidljivosti i zastupljenosti neplaćenog kućnog rada, o pravu na zdravstvenu zaštitu i neophodnost dostupnosti potrebnih lijekova za sve žene, političkoj participaciji žena i pravu na učešće u svakom aspektu života, seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji, femicidu, poduzetništvu i obrazovanju žena, porodiljnim naknadama i pravu na jednaku platu za rad jednake vrijednosti. Govorimo o nevidljvosti, pogotovo višestruko marginaliziranih grupa žena, a podsjećamo na neravnopravan položaj žena u Bosni i Hercegovini i izostavljanju žena u historijskom, društvenom i političkom životu. Mizogine i seksističke napade želimo učiniti prošlošću.

Ženska mreža BiH, Mreža za izgradnju mira, Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Inicijativa Građanke za ustavne promjene pozivaju sve organizacije, aktivistice, aktiviste, biznise, škole te posebno lokalne institucije koje tokom mjeseca marta svojim aktivnostima obilježavaju 8. mart – Međunarodni dan žena da nam dostave informacije o svojim događajima ili inicijativama koje organiziraju.

Sve informacije će biti objavljene u Kalendaru događaja povodom Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira – posebnom kalendaru objavljenom na web stranici Mreže za izgradnju mira i Ženske mreže BiH kao i na web stranicama partnerskih organizacija, a koji će služiti za promociju ovih događaja prema javnosti i medijima i ukazati naše zajedničko opredjeljenje izgradnji mira u Bosni i insistiranju na poštivanju prava žena i djevojčica u Bosni i Hercegovini.

Molimo Vas da informacije o događajima ili inicijativama najkasnije do 2. marta 2023. godine, poželjno je putem putem sljedećeg online obrasca dostupnog na sljedećem linkuhttps://forms.gle/Xpvh8emD4qTJ63KZ8

Informacije možete dostaviti i putem e-maila ili telefona, a one su sljedeće:
a) Naziv aktivnosti
b) Informacije o tome ko organizira aktivnost (ime organizacije ili škole)
c) Vrijeme i mjesto održavanja aktivnosti
d) Kratak opis aktivnosti
e) Ime i prezime i kontakt osobe koja je odgovorna za organizaciju aktivnosti

Ukoliko imate bilo kakvih poteškoća u vezi popunjavanjem obrasca ili pitanja u vezi sa ovim procesom, obratite nam se na e-mail adrese: maida.zagorac@mreza-mira.net i anisa.pracic.sehic@mreza-mira.net, kao i na brojeve telefona: +387 33 741 080  i +38

+387 61 489 833. Kontakt osobe su Maida Zagorac i Anisa Pračić-Šehić.

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“