Poziv Za Edukativni Trening U Sklopu Stay BOLD Projekta

 • Mlada si osoba iz BiH koja ima između 18 i 35 godina?
 • Kad mi kažemo problem, ti pomisliš RJEŠENJE?
 • Da li želiš biti pokretač/ica promjena u svojoj lokalnoj zajednici?
 • Da li želiš naučiti kako razviti svoju ideju i napisati projekt kako bi riješio/la problem(e) u svojoj lokalnoj zajednici?
 • Zainteresovan/a si za teme ljudskih prava i sloboda, javnog zdravlja, obrazovanja, etike, liderstva ili medija?
 • Da li želiš upoznati slične mlade ljude iz cijele BiH, koji dijele iste vrijednosti kao i ti, i s kojim zajedno možeš kreirati bolju budućnost za sve nas?D
 • Da li si motivirana i kreativna osoba koja želi sudjelovati u promjenama?

 

Pozivamo SVE mlade ljude iz cijele BiH da se prijave za prvi edukativni trening. 

 Prethodno iskustvo nam nije nužno bitno – bitna nam je motivacija i posvećenost pozitivnim promjenama.

Youth Power, kroz svoj projekat Stay BOLD,organizuje edukativni trening za 50 mladih ljudi iz cijele BiH, s ciljem razvijanja i usavršavanja vještina pisanja projektnih prijedloga fokusiranih na pozitivne promjene u lokalnim zajednicama.

 Edukativni trening će biti organizovan u periodu od 13.02. – 19.02.2023. u Blagaju.

Svi odabrani učesnici/e će u pripremnom dijelu za trening proći kroz online kurs, koji predstavlja osnovu za učešće u treningu.

Troškovi prijevoza i smještaja na bazi punog pansiona su u potpunosti pokriveni od strane organizatora.

Pogledajte iskustva dosadašnjih učesnika/ca BOLD edukativnih treninga, priče s prethodnih treninga u protekle 2 godine te mapu projektnih ideja iz 22 lokalne zajednice širom BiH, na našoj web stranici

 

Tokom treninga imat ćeš priliku da naučiš više o tome šta je projekat a šta projektni ciklus, kako se razvijaju projekti koji pozitivno utječu na lokalnu sredinu, kako od ideje napraviti projekat. Cijeli proces učenja će voditi iskusni treneri sa više od 10 godina međunarodnog iskustva u razvijanju i provođenju projekata; zajedno sa mentorima iz cijele BiH i SAD-a.

 

Učešće u ovom projektu podrazumijeva da ćeš posvetiti i malo više vremena na radu na svojoj ideji – prije i poslije 7-dnevnog treninga; kroz aktivno sudjelovanje u edukativnom procesu. Edukativni proces podrazumijeva pripremne aktivnosti (prije samog treninga) te nastavak rada na razvijanju projektnih prijedloga i ideja uz podršku mentora (online).

Praktično, to znači sljedeće:

 • 1. mjesec 2023: Pripremni online kurs u trajanju do 2 sata (možeš ga slušati i gledati bilo kad, bilo gdje i onoliko dugo koliko imaš vremena – nije neophodno da online kurs odmah odgledaš u jednom sjedenju)
 • 02. mjesec 2023: 7-dnevni trening u Blagaju 13.02. – 19.02.2023.
 • Od 02. do 04. mjeseca 2023: Rad na razvijanju vlastite ideje za projektni prijedlog, uz mentorstvo eksperata i stručnjaka iz nevladinog sektora u BiH.
 • 03. i 04. mjesec 2023: mogućnost apliciranje za finansiranje projektnih prijedloga.

Nakon završetka cijelog procesa učesnici će imati priliku da apliciraju za finansiranje svojih projektnih prijedloga kroz BOLD program malih grantova. Više o BOLD programu možete saznati na ovom linku: https://bold.ba

 

Kako aplicirati?

Iznenadi nas! U svojoj aplikaciji koja može biti u tekstualnom, foto ili video formatu (ili bilo kojem drugom formatu) treba da spomeneš barem sljedeće:

 • Reci nam nešto o sebi.
 • Motivaciju za učešće u ovom programa, aka: Zašto baš ti?
 • Problem koji si prepoznao/la u lokalnoj zajednici, i imaš li ideju kako bi problem mogao biti riješen.

Kako to izgleda u stvarnosti: Možeš nam poslati prijavu koja će biti u obliku motivacijskog pisma u kojem ćeš predstaviti sebe te objasniti svoju motivaciju da činiš promjene u lokalnoj zajednici kroz projekte. Ili to može biti neki kratki video u kojem ćeš se predstaviti i reći šta te to motiviše da budeš lider/ka lokalne zajednice i praviš pozitivne promjene. Možda imaš ogromni interes za fotografiju pa ćeš sebe i svoju motivaciju za učešćem u ovom projektu predstaviti kroz fotografije.

Ovi primjeri nisu jedine opcije; slobodno daj mašti na volju! Primjeri su samo tu da lakše razumiješ šta smo htjeli reći.

 

Aplikacije se šalju na bold@youth-power.org do 16.01.2023. najkasnije do 23:59:59

U naslovu maila navesti: “Ime Prezime” aplikacija za 1. Trening

U tekstu maila obavezno dostaviti sljedeće podatke (pored gore navedene aplikacije):

 • Ime i prezime
 • Datum rođenja
 • Mjesto iz kojeg dolaziš
 • Kontakt broj i mail

 

Nepotpune i aplikacije pristigle nakon roka neće biti uzete u razmatranje.

 

Informacije o odabiru učesnika će biti dostavljene mailom do 23.01.2023.

Za sve upite pisati na gore navedeni mail.

Objavljivanje ovog sajta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi